2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Újabb érv a házasság mellett

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Újabb érv a házasság mellett
Oct 8th 2013, 08:48

Ha valaki gazdag és jól képzett - ez a kettő többnyire együtt jár -, akkor nagyobb eséllyel fog házasodni, mint aki szegény és képzetlen. Viszont családban, különösen ahol mindkét fél keres, jóval könnyebb gyarapodni, mint egyedül. Következtetés: a gazdagok még tovább gazdagodnak, a szegények pedig még tovább szegényednek - erre a következtetésre jutottak egy amerikai elemzés készítői.

Két tanulságos grafikon alapján érdekes következtetést lehet levonni az Egyesült Államok egyik legégetőbb gazdasági/társadalmi problémájáról, a növekvő jövedelmi különbségekről. Vannak, akik szerint a növekvő jövedelmi különbségekért a robotok, vannak, akik szerint a nemzetközi kereskedelmi korlátozások lebomlása a felelős. A szóban forgó elemzés - a szerző Derek Thompson, a The Atlantic publicistája - szerint a megoldás a házasságkötésekben megfigyelhető egyenlőtlenségekben keresendő.

Tehát a kiinduló állítás az, hogy az USA-ban nőnek a jövedelmi különbségek, vagyis a társadalom szépen lassan kettészakad szegényekre és gazdagokra. Az első grafikon azt igazolja, hogy minél gazdagabb - és képzettebb - egy nő az USA-ban, annál nagyobb eséllyel fog férjhez menni:

Zoom
Vízszintes tengelyen a nők eloszlása jövedelem alapján, jobbra a gazdagok, balra a szegények. Függőleges tengelyen a házasságok számának alakulása 1970 és 2011 között

A második grafikon azt mutatja, hogy hogyan alakul az egyes családok jövedelme az USA-ban. Az eredmény egyértelmű: azok a családok, ahol két szülő van, és mind a kettő dolgozik, gyarapodnak. Az egyedülálló szülők és azok a családok, ahol a nő nem dolgozik, stagnáló jövedelemmel számolhatnak.

Zoom

A következtetés: ha gazdag amerikai nő vagy, akkor jó eséllyel férjhez fogsz menni, jó eséllyel dolgozni is fogsz, a család gyarapodni fog, a gyermekek jómódba születnek, képzettek, gazdagok lesznek, akik ismét megházasodnak majd... Ellenben ha szegény nő vagy, akkor nem házasodsz meg, szegény is maradsz, gyermekeid taníttatására nem lesz pénz, akik ismét csak szegényen élnek majd, és csökkenő valószínűséggel házasodnak.

Az amerikai társadalomban erősödő jövedelmi különbségek egy részét tehát a házasságkötésekben megfigyelhető egyenlőtlenségek magyaráznak, ami egész generációkon keresztül konzerválja a jövedelmek egyenlőtlenségét - így látja a The Atlantic publicistája.

(Pénzügyi Szemle Online Blog nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése