2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Izraelnek megint lesz oka tiltakozni: a britek helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Buy Bulbs, Seeds, and Plants

Our mission is to bring you top quality flower bulbs, perennial plants and other horticultural products exclusively over the internet, at the most economical prices.
From our sponsors
Izraelnek megint lesz oka tiltakozni: a britek helyreállítják a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal
Oct 8th 2013, 17:18

A brit külügyminiszter kedden bejelentette, hogy Nagy-Britannia helyreállítja a közvetlen diplomáciai kapcsolatait Iránnal, de egyelőre nem a legmasabb szinten.

London 2011-ben zárta be teheráni nagykövetségét, mert iráni diákok megtámadták és feldúlták a képviseletet. A diákok a nemzetközi szankciók újabb csomagján felháborodva rohanták meg a brit nagykövetséget. Nagy-Britannia kiutasította az iráni diplomatákat, amit hasonló válaszlépés követett Irán részéről.

A kapcsolatokat jegelték, de nem szakadtak meg hivatalosan. A brit érdekeket Svédország, az irániakat Omán képviselte a két fővárosban, és nemzetközi rendezvényeken továbbra is "szóba álltak" egymással.

William Hague brit külügyminiszter azt mondta a parlamentben, hogy Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszterrel közösen elindítottak egy folyamatot, amely közbülső lépésekkel elvezethet a nagykövetségek megnyitásához. A tárgyalásokkal nem rezidens ügyvivőt bíznak meg - mondta.

Hague és Dzsavad Zariffal kétszer is találkozott New Yorkban a közelmúltban, és hétfőn telefonon is beszélt egymással.

"Nyilvánvaló, hogy az új iráni elnök és a miniszterei most sokkal pozitívabb képet sugallnak az országukról, mint nemrégen. Nem fér kétség hozzá, hogy a találkozók légköre más" - mondta Hague, aki emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy "Irán szembeszegül hat biztonsági tanácsi határozattal". (Izrael pedig az összessel - a szerk.)

"E politika lényegi megváltoztatása hiányában a súlyos szankciók érvényben maradnak" - jelentette ki. Hague bejelentésével párhuzamosan az iráni külügyminisztérium közölte, hogy a parlament jóváhagyta az ügyvivők cseréjét.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése