2013. október 8., kedd

Kuruc.info: Amerikai tengerészgyalogosok mennek Líbia közelébe

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Amerikai tengerészgyalogosok mennek Líbia közelébe
Oct 8th 2013, 16:40

Amerikai tengerészgyalogosokat vezényelnek Líbia közelébe, hogy fokozzák az Egyesült Államok gyors reagálási képességét, ha válsághelyzet alakulna ki a múlt hétvégi rajtaütés miatt - közölték kedden katonai források Washingtonban.

Amerikai kommandósok szombaton Tripoliban elfogták az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat egyik feltételezett vezetőjét, egy - a mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbiként ismert - líbiai állampolgárt. A líbiai szélsőséges fegyveres csoportok bosszút hirdettek emiatt, és arra biztatták szövetségeseiket, hogy támadjanak meg stratégiai célpontokat, köztük gázvezetékeket, repülőgépeket és hajókat, és raboljanak el amerikai állampolgárokat.

Washingtoni katonai források közlése szerint Spanyolországból a szicíliai Sigonella támaszpontra küldenek a napokban mintegy 200 tengerészgyalogost, egy különleges alakulat tagjait. Ezt az egységet azután állították fel, hogy tavaly ősszel "líbiai szélsőségesek" megtámadták Bengáziban az amerikai konzulátust.

Al-Líbi elfogása miatt kedden magyarázkodásra kényszerült Ali Zidan líbiai miniszterelnök, akire nagy nyomás nehezedik az országában működő erős, a kormány ellenőrzése alól kibújó iszlamista szervezetek részéről. "A líbiai állampolgárokat Líbiában kell bíróság elé állítani, s Líbia nem adja ki a fiait" - mondta, de hozzátette, hogy "az Egyesült Államok nagyon segítőkész volt a líbiai forradalom alatt, s nem szabad, hogy a kapcsolatokat megzavarja egy incidens, még ha súlyos is".

Al-Líbit régóta körözték, mert a gyanú szerint köze volt a kenyai és a tanzániai amerikai nagykövetség ellen 1998 augusztusában ellen elkövetett, több mint 250 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletekhez. Emiatt vádat is emeltek ellene egy New York-i bíróságon. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ötmillió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére. Tripoli arra nem adott magyarázatot, hogy a körözés ellenére miért élhetett háborítatlanul Líbiában.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése