2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: Török- és Németország is meg akarja támadni Szíriát - regionális háború robbanhat ki

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Török- és Németország is meg akarja támadni Szíriát - regionális háború robbanhat ki
Aug 26th 2013, 11:08


Törökország kész csatlakozni egy Szíria elleni nemzetközi koalícióhoz, még akkor is, ha az ügyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem jut konszenzusra – nyilatkozta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter egy török lapnak.

Az ENSZ ellenőrei hétfőn kezdik el a szíriai főváros, Damaszkusz közelében elkövetett állítólagos vegyi támadás kivizsgálását.

"A vizsgálat után az Egyesült Nemzetek Szervezetének határoznia kell a szankciókról, általában a nemzetközi közösség olyan katonai műveleteit támogatjuk, amelyek rendelkeznek az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazásával, de ha nem születik ilyen döntés, akkor meg kell fontolni más lehetőségeket is" – mondta a török külügyminiszter. Hozzátette: 36-37 ország gondolkodik ilyen "egyéb lehetőségeken". Ha a jövőben feláll egy Szíria elleni nemzetközi koalíció, abban Törökország is részt vesz – erősítette meg.

Jordániában hétfőn kétnapos tanácskozást kezdenek tíz ország vezérkari főnökei, hogy áttekintsék a szíriai helyzetet. Jordánia, Szaúd-Arábia, Katar, Törökország, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Olaszország katonai vezetői harmadjára találkoznak ebben a formátumban. A mostani megbeszélést június óta tervezik, azaz nincs közvetlen összefüggés a vegyifegyver-támadással.

Regionális háborút robbanthatnak ki

Az izraeli média hétfőn a Szíria elleni háború esélyeit latolgatja és azt, hogy miként érintheti ez a zsidó államot. A Maariv című lap vezércikke szerint Barack Obama amerikai elnök hajlik egy Damaszkusz elleni közeli csapás engedélyezésére, miután "Washingtonban szinte biztosra veszik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai vegyi fegyvert használtak".

Ugyanakkor Jeruzsálemben attól tartanak, hogy nem lesz hatékony a katonai lépés, és Szíria a nemzetközi beavatkozás nyomán megtámadja Izraelt - írja az újság.

A Jediót Ahronót című lap internetes hírportálja, a ynet Obama elnök beavatkozási lehetőségeit mérlegeli. Első helyen egy vegyi fegyvert bevető egységek elleni légicsapást jelöl meg, de ennek hátránya a pontos hírszerzéshez szükséges idő. Lehetséges a szíriai légierő és a ballisztikus fegyverek elleni légicsapás, de ekkor számolni kell a belesüllyedéssel a "szíriai mocsárba" - írja a lap. Ha repüléstilalmi övezetté nyilvánítanák Szíriát, azzal nem semlegesítenék az ellenséges tüzérséget. Ha viszont Obama a vegyi fegyverek raktárainak elfoglalását választaná, ahhoz szárazföldi csapatokat kellene bevetnie, amit az amerikaiak nem támogatnak.

A Háárec című lap hétfői elemzése szerint véget ért a "stabil instabilitás" korszaka a térségben, a vegyi fegyverek szinte bizonyos szíriai bevetése beavatkozásra készteti Washingtont, bármennyire szeretne is kívül maradni ezen a polgárháborús viszályon. Mindez Izraelre is hatással lehet, akármennyire óvakodott is eddig a szíriai elnök Jeruzsálem megtámadásától.

A lap szerint a legvalószínűbb forgatókönyv egy szíriai katonai célpontok elleni amerikai rakétatámadás, talán a légierő fedezetében, és a célpontok között lehetnek parancsnoksági épületek, a légierő és föld–föld rakéták kilövőhelyei. Az amerikai elnök egy egyszeri büntetőakciót próbál majd végrehajtani, amely a jövőre nézve elrettentő hatással lenne, de nem biztos, hogy ez lehetséges: nehéz kiszámítani Aszad elnök válaszát és azt, hogy Obama lépése nem robbant-e ki egy regionális háborút. Washingtonban az elemzés szerint elsősorban attól tartanak, hogy az akció túlnőhet eredeti célján.

Frissítés: A "német" vezetés is besegít Izraelnek

Németország támogatná a nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában, ha megerősítenék, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vegyi fegyvert vetett be ellenfeleivel szemben.

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Steffen Seibert hétfőn azt mondta: ha az ENSZ ellenőrei megerősítik a gáztámadás tényét, "az büntetést követel". Seibert ennek keretében azt sem zárta ki, hogy Németország részt venne egy esetleges nemzetközi katonai beavatkozásban.

Guido Westerwelle német külügyminiszter közleményében hangsúlyozta: ha Damaszkusz valóban vegyi fegyvert vetett be, akkor "számolnia kell a következményekkel".

Steffen Seibert szombaton Berlinben még azt mondta, hogy a német kormány elutasít bármilyen katonai megoldást, ehelyett a politikai rendezést támogatják Szíriában.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése