2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: A Rongyos Gárda budapesti emlékművénél emlékezik a Jobbik

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
How to Get into Medical School

A tested blueprint to approach the daunting admissions process with both confidence and success! Enroll in this online course for just $29.
From our sponsors
A Rongyos Gárda budapesti emlékművénél emlékezik a Jobbik
Aug 26th 2013, 14:22

Az 1921-es nyugat-magyarországi szabadságharc kirobbanásának évfordulóján, augusztus 28-án (szerda) 18 órától megemlékezést tart a Jobbik a budapesti Farkasréti temetőben, ahol egy hősi halott rongyos gárdistának, Vámossy Tibornak szobra is jelzi a sírját – tájékoztatta hírportálunkat a már hagyományossá vált megemlékezést szervező Novák Előd Jobbik-alelnök.

Zoom
A talapzat már visszakerült felújítva, a szobor még restaurálás alatt van

A megemlékezésen megkoszorúzható emlékmű a 19 éves műegyetemistaként hősi halált halt Vámossy Tibor sírja fölött található, aki az '56-os pesti srácokhoz hasonlóan harcolt az idegen megszállás ellen. Az elhanyagolt, rossz állapotban lévő (az 1945-ös kitörésben is találatokat kapott) emlékmű eredeti állapotának helyreállításához és egy információs tábla kihelyezéséhez a Jobbik engedélyt kért a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságtól. A nemzeti ellenzék példamutató előrelépésnek tekinti, hogy kezdeményezése nyomán végül a kormány felvállalta a Rongyos Gárda e hősi halottja emlékművének felújítását. Hende Csaba honvédelmi miniszter Novák Elődnek többek közt ezt írta: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kifejezetten hazánk területi épségének megóvása érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége."

Zoom
A gyergyóditrói Siklódy Lőrinc szobrászművész 1923-as alkotásának eredeti állapota

A megemlékezésen felszólal dr. Botlik József történész, egyetemi docens, a Nyugat-Magyarország sorsa 1918-1921 c. könyv szerzője; Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője; Hegedűs Loránt református lelkipásztor; Spaller Erika, a HVIM soproni elnöke; fellép Vári Kovács Páter színművész.


Vámossy Tibor felújítás alatt álló síremléke

Trianon döntéshozó urai Nyugat-Magyarországot is el akarták csatolni – szövetségesünkhöz, Ausztriához. De akadt egy maroknyi hazafi, akik fellázadtak az igazságtalan döntés ellen. A Rongyos Gárda: egyetemisták, gazdalegények, veterán frontkatonák, volt különítményesek, magyarok, németek, horvátok, bosnyákok, albánok harcoltak az országrész megmaradásáért. Hősies küzdelmük legendás diadalokon keresztül a híres, kikényszerített népszavazásig vezetett, ahol Sopron a leghűségesebb magyar városnak bizonyult.

A megemlékezés időpontja: augusztus 28. (szerda), 18 óra

Helyszín: Budapest, Farkasréti temető (a Németvölgyi úti főbejárattól 200 méterre - balra, felfelé - lévő Rongyos-síremléknél), megközelíthető a Széll Kálmán térről 59-es villamossal vagy a Ferenciek terétől 8-as busszal.

(Kuruc.info)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése