2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: Megakadályozták az esztergomiak a közvilágítás kikapcsolását

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Megakadályozták az esztergomiak a közvilágítás kikapcsolását
Aug 26th 2013, 11:25

Esztergomban hétfő reggel helyi lakosok körbevettek és mozdulatlanságra kényszerítettek két emelőkosaras járművet, amelyről a közvilágítás kikapcsolását végzők a városon átvezető 11-es úton néhány lámpából kiszerelték az izzókat - tájékoztatta Tétényi Éva független polgármester az MTI-t. A helyszínen megjelentek polgárőrök, majd rendőrök, akik felvették az akcióban részt vevő lakosok adatait. Az emelőkosaras autók ezt követően elhajtottak.

A felszámolás alatt álló közvilágítási szolgáltató, a TIVI Kft. felszámolóbiztosa azért akarja kikapcsoltatni a városban a lámpákat, mert az önkormányzat egy letéti számlára helyezte el a világítás féléves díját, mivel hosszú ideje elszámolási vitában áll a kft.-vel - mondta Tétényi Éva polgármester. Az elmúlt napokban a felszámolóbiztos többször ígérte a kikapcsolás megkezdését, ahhoz az izzókat és a biztosítékokat kell kiszerelni.

A polgármester kérte a lakókat, hogy a kikapcsolást végzők megjelenéséről azonnal küldjenek értesítést a polgárőrségnek, mert véleménye szerint a közvilágítás szüneteltetésének sem jogi, sem erkölcsi alapja nincs.

Drága Bálint, a TIVI Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a kikapcsolást szüneteltetik, és megvárják a jogászok állásfoglalását arról, hogy joga van-e a polgármesternek és bármelyik lakosnak a munkájukat végző embereket gépkocsival körbevenni, mozgásukat akadályozni.

Tétényi Éva elmondta, a szerződés szerint a szolgáltató köteles lenne tételes számlát benyújtani, amelyen részletezni kellene az áram díját és a lámpatestekért fizetendő beruházási díjat. A társaság ennek nem tesz eleget, a tízmillió forintot meghaladó összegre "Közvilágítás - 1 db" megnevezéssel nyújtottak be számlát.

A polgármester tájékoztatása szerint egy követeléskezelő cég megvásárolta a TIVI Kft. adósságait, és egy elsőfokú bírói ítélet szerint a felszámolónak az Esztergom által kifizetett közvilágítási díjakat át kell adni a követeléskezelőnek.

Tétényi Éva úgy véli, az önkormányzat jóhiszeműségét bizonyította, hogy egy féléves szolgáltatási alapdíjat letétbe helyezett. A felszámoló és a követeléskezelő cég bíróságra tartozó vitája miatt szerinte jogszerűtlen lenne megkezdeni a világítás kikapcsolását, ezért a kötelező önkormányzati feladat ellátásához birtokvédelmi eljárást kért a kormányhivataltól. A TIVI Kft. felszámolását végző társaságnál elmondták, hogy az ügyben a Kittka Ügyvédi Irodát bízták meg a nyilatkozattétellel. Az iroda délutánra ígérte álláspontjának ismertetését.

A TIVI Kft. 2005-ben végezte el az esztergomi közvilágítás korszerűsítését, és 12 évre szóló koncessziót nyert el a szolgáltatásra. A jogviszonyt Meggyes Tamás fideszes polgármester 2008-ban megpróbálta felmondani, de az ügyben eljáró választott bíróság elutasította az önkormányzat keresetét.

A polgármesteri hivatal korábbi tájékoztatása szerint a társaság koncessziós közvilágítási szerződésében 232 millió forintos beruházási érték szerepel. Az önkormányzat szerint a futamidő végéig 1,5 milliárd forintot kell kifizetni, a TIVI Kft. viszont 2,3 milliárddal számol.

Schuszter Zsófia felszámolóbiztos csütörtökön jelentette be, hogy a korábbi közvilágítási cég felszámolója pénteken megkezdi a közvilágítás kikapcsolását, mert a város az idén még egy forintot sem fizetett a szolgáltatásért, és a társaság nem látja az önkormányzat fizetési szándékát.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése