2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: Erdélyi lap: több ezer román kap magyar állampolgárságot, így mennek Angliába

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Erdélyi lap: több ezer román kap magyar állampolgárságot, így mennek Angliába
Aug 26th 2013, 15:27


Ovidiu Silaghi, akinek őseit még Szilágyinak hívták
Összesen tizenkétezer máramarosi és avasi román nyújtott be kérvényt a magyar állampolgárság megszerzésére egy erdélyi portál, a transilvaniareporter.ro riportere szerint.

A kérvényezők között szerepel a volt szállításügyi miniszter, Ovidiu Silaghi és a Szatmár megyei tanács elnöke, Adrian Stef neve is.

A nagybányai Demokrácia Központ vezetője, Hupka Félix a román nyelvű hírportál szerint azt mondta, 2012 után az általuk is láttamozott iratcsomók egy része az Avas vidékéről érkezett, az ott lakók nagy része Angliában szeretne dolgozni, ezért kérik a magyar állampolgárságot. Ezzel szemben a máramarosiak zöme az Egyesült Államokba vagy Kanadába akar utazni, ahová a magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra.

A portál arról is beszámol, hogy a térségből benyújtott mintegy 30 ezer kérvény között alig harmincat utasítottak el, mert a kérvényező nem tudott magyarul. Az elutasításban az szerepel, hogy három hónap elteltével, ha időközben megtanulnak magyarul a kérvényezők, újra kérhetik az állampolgárságot, egyszerűsített eljárásban.

A portál megszólaltatott egy román nemzetiségű férfit, aki, mint elmondta, több mint négy éve próbálkozik Bukarestben a kanadai vízum megszerzésével, ám mindeddig sikertelenül. Ezért, sok más honfitársához hasonlóan úgy döntött, leadja a kérést a magyar állampolgárság megszerzésére – „ez sokkal egyszerűbb és olcsóbb is, mint a románok számára kötelező vízum megszerzése" – fogalmazott a 34 éves Dumitru Rus.

Hozzátette, az állampolgárság megszerzéséhez szükséges feltételeket egyszerű teljesíteni, hiszen „az eskü szövegét meg lehet tanulni kívülről, mint egy verset, a magyar állampolgárságú felmenőt pedig egyszerű bizonyítani, mert mindenkinek van egy nagyszülője, akit annak idején elmagyarosítottak". Rus azt is elmondta a hírportálnak, hogy a legnehezebb az egészben a református papot rábírni, hogy az egyház levéltári adatai között kutakodjon valakneki az ősei után.

(Maszol)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése