2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: Marosvásárhelyi magyar napok: ellenrendezvényt szervez a polgármester

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Marosvásárhelyi magyar napok: ellenrendezvényt szervez a polgármester
Aug 26th 2013, 14:47

Ismét egymásnak feszül a magyar és a román Marosvásárhelyen: egy önmaga képességitől elájult román polgármester, kiegészülve egy pár magyarral, a fejébe vette, hogy az egy éve szerveződő Vásárhelyi Magyar Forgatagot megfúrja.

Kezdődött azzal, hogy a polgármester nem engedte meg a Forgatag szervezőinek, hogy a város főtere legyen a rendezvény fő helyszíne. Az okok nevetségesek, a „zavarja a zene a lakókat" viszi a pálmát, hiszen a főtéren évente jó pár alkalommal szerveznek koncertet, igaz, azt a polgármester haveri köre teszi, így nem zavar senkit.

Szóval a főtér esett, illetve úgy a főtér, mint a Liget is lehetett volna a rendezvény helyszíne, ha a szervezők belemennek Dorin Florea ajánlatába, s elfogadják, hogy román zenekarok is fellépjenek a Forgatagon. Az alkudozások végére a román zenekarok aránya kb. háromnegyedét tette volna ki a fesztiválnak, ami így, értelemszerűen, elveszti a magyar jellegét. A polgármester érvei, miszerint „csak" magyar rendezvényt nem dívik Európában szervezni, és ez ellentmond a békés együttélés elvének, nem kicsit áttetsző: Kolozsváron ugyanis évek óta megrendezésre kerül a Kolozsvári Magyar Napok című rendezvény, ami egyáltalán nem zavarja a helyi román vezetést, olyannyira nem, hogy Emil Boc, Kolozsvár román polgármestere közpénzeket is áldoz arra, hogy a rendezvény sikeres legyen.

A Forgatag szervezői aztán az ésszerű megoldást választották: a Forgatagot kivitték a Maros-partra, ami Marosszentgyörgy fennhatósága alá esik, így ott Dorin Florea kötözködni nem igazán tud.

A polgármester, látva, hogy nem tudja megakadályozni, hogy a Forgatag az eredeti elképzelések szerint valósuljon meg, azaz csak magyar résztvevőkkel, a magyar kultúrát bemutatva, így taktikát váltott.

A helyi szóbeszéd szerint a marosvásárhelyi Miorita nevű egyesület közel áll a polgármesterhez. Nos, ez az egyesület jelentette be nemrég, hogy Impreuna-Együtt néven fesztivált szervez a marosvásárhelyi Ligetben. Láss csodát: pont akkor, amikor a Forgatag rendezvényei is zajlanak. A román-magyar együttélést és közös mulatást népszerűsíteni óhajtó ellenrendezvény szervezői pedig megtalálták a magyar kollaboránsokat.

Így aztán fellép az Edda, pont akkor, amikor a Forgatag rendezvényén a Ghymes fog zenélni. Jön még Delhusa "Johnny", és akad még pár helyi magyar is, aki elvállalta, hogy a láthatóan a Forgatagot tönkretenni kívánó Impreuna-Együtt rendezvényén lépjen fel, ilyen pl. a marosvásárhelyi Autostop MS együttes is.

A Forgatag főszervezőjét, aki mellesleg az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke, pedig az ellenrendezvény szervezői folyamatosan provokálják, legutóbb azt állították, hogy Portik Vilmos megfenyegette az Eddát és több más, az Impreuna-Együtt rendezvényen fellépő magyarországi vagy erdélyi magyar fellépőt, mely természetesen nem igaz, sokat elmond viszont az, hogy az említett zenekarok és személyek nem határolódtak el a román polgármesterhez közel álló szervezők mocskolódásaitól.

Biztosra vehető: a történetnek még nincs vége, Dorin Florea nem adja fel könnyen a Forgatag megfúrásának tervét. Könnyen lehet, hogy Portik Vilmos további támadásokra számíthat, ahogy a helyi románok és magyarok közötti feszültség további éleződésére is számítani lehet.

(Olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése