2013. augusztus 26., hétfő

Kuruc.info: Saját lehallgató rendszert működtetnek a jenkik a nagykövetségeken; az ENSZ rendszerébe is behatoltak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Complimentary Downloads

7 Days of Complimentary Downloads: 100,000+ Motion Backgrounds, Video Clips, Production Music Tracks, Sound Effects, Special Effects and More.
From our sponsors
Saját lehallgató rendszert működtetnek a jenkik a nagykövetségeken; az ENSZ rendszerébe is behatoltak
Aug 27th 2013, 05:56

Az ENSZ az Egyesült Államokhoz fog fordulni amiatt, hogy a Der Spiegel jelentése szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) behatolt a világszervezet videokonferencia-rendszerébe - jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ egyik szóvivője.

Farhan Haq hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az ENSZ diplomáciai sérthetetlenségét.

A német Der Spiegel hetilap Edward Snowden Moszkvába szökött amerikai informatikusra, az NSA adatmegfigyelési programjainak leleplezőjére hivatkozva a hétvégén azt közölte, hogy az amerikai hírszerzés 2012-ben hozzáférést szerzett az ENSZ belső videokonferencia-rendszeréhez.

"Ismerjük ezeket a jelentéseket, és szándékunkban áll velük kapcsolatban felvenni a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal" - mondta Haq.

A szóvivő rámutatott, hogy a nemzetközi jog, beleértve a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi egyezményt, szavatolja az ENSZ, más nemzetközi szervezetek és a diplomáciai képviseletek működésének védelmét.

"A tagállamoktól ennek szellemében elvárható, hogy megvédjék a diplomáciai missziók sérthetetlenségét" - mondta.

A Der Spiegel szerint az NSA kémkedett az Európai Unió egyesült államokbeli és ENSZ-képviseletei, valamint a világszervezet bécsi központú szakosított szervezete, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) után is.

A német magazin a Snowden birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva azt állította: az NSA-nak tavaly nyáron sikerült behatolnia a világszervezet belső videokonferencia-rendszerébe, és feltörnie annak biztonsági kódját. Ennek nyomán az ügynökség által megfejtett bizalmas ENSZ-dokumentumok száma három hét alatt tizenkettőről 458-ra emelkedett.

Egy alkalommal az NSA emberei rajtakapták a kínai hírszerzést, hogy szintén kémkedik. Ezt követően az amerikaiak mindazt megszerezték, amit a kínaiak lehallgattak.

Az NSA világszerte több mint 80 amerikai nagykövetségen és konzulátuson működtet saját lehallgató rendszert, amely többnyire a vendéglátó ország tudta nélkül üzemel. A rendszerek létezését és működését feltétlenül titokban kell tartani. Ha létezésükre fény derülne, az "komolyan ártana Washington és az adott ország kapcsolatainak" - írta a Der Spiegel.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése