2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Történelmi fontosságú esemény: Kertész Imréről konferenciáznak Párizsban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Client Tracking Software

Want more clients? Stride helps you track new leads, moving them from prospect to client. Sales can be painful, but the software you use shouldn't be. Try Stride!
From our sponsors
Történelmi fontosságú esemény: Kertész Imréről konferenciáznak Párizsban
Oct 2nd 2013, 11:10

Nagyszabású nemzetközi konferenciát rendeznek Kertész Imre "munkásságából" pénteken és szombaton Párizsban.

A College de France és az École Normale Supérieure által szervezett konferencián mintegy harminc, Franciaország és Magyarország mellett a világ minden tájáról érkező irodalomtörténész, irodalomkritikus, filozófus, író, újságíró, nyelvész és pszichoanalitikus előadását hallgathatják meg az érdeklődök.

A két nemzetközi hírű intézmény alapfeladatának tekinti a kortárs tudományos kutatások megismertetését a nagyközönséggel, ezért a kétnapos konferencia nyilvános és ingyenes mindenki számára - mondta az MTI-nek Lucie Campos, a College de France tanára, a kollokvium egyik szervezője.

Az elmúlt három évtized európai irodalmi gondolkodását kutató irodalomtörténész szerint Kertész Imre életműve "teljesen eredeti módon újította meg az európai történelemhez való viszonyt, az arról való gondolkodást", miután a művekben található referenciákon keresztül "egyszerre rendelkezik magyar és európai perspektívával". A "holokausztról" és a totalitarizmusról írt fikciós művekkel a "magyar" író "a lehető legnagyobb tökéletességre törekedett az irodalom és a filozófia között": miközben a 20. század történelmi hagyatékát gondolta végig, olyan nagy európai filozófusokat értelmezett újra, mint Camus vagy Kierkegaard. Mindezzel nemcsak a kortárs irodalomra és irodalomkritikára volt nagy hatással, hanem a filozófiára is, és "életműve túlmutat a holokauszt kérdéskörén" - hangsúlyozta Lucie Campos, kiemelve a felszólalók közül Marc Crépon és Frédéric Worms filozófusok nevét.

A konferencia másik szervezője, Clara Royer, a két világháború közötti magyar irodalom szakértője, a Paris-Sorbonne egyetem tanára az MTI-nek elmondta, hogy olyan magyar szerzők, Földényi László, Schein Gábor és Márton László is előadást fognak tartani, akiknek írásaira nagy hatással volt Kertész munkássága.

Az irodalomtörténész arra hívta fel a figyelmet, hogy Kertész művei minden gondolkodó ember számára szolgálnak érdekességgel, amelyet jól mutat a konferencia programjának interdiszciplináris jellege, hiszen az írókon és a filozófusokon kívül újságírók, a közép-európai irodalom szakértői és pszichoanalitikusok is kifejtik majd a véleményüket. Álláspontja szerint "Kertész gondolatai nagyon aktuálisak a kortárs Európában", mert "megértettette velünk, hogy nem lehet többé a múlt nyelvén beszélni, és gondolkodásra késztet a holokauszt utáni világról". Mivel "a holokauszt nemcsak a zsidókat érinti, amikor Kertésszel foglalkozunk, akkor nem az európai zsidó kultúráról, hanem a teljes kortárs európai kultúráról gondolkodunk" - tette hozzá.

Péntek délelőtt a Kertész-életmű politikai és irodalmi kontextusa lesz a téma, délután pedig az irodalmi alkotás és a filozófia közti kapcsolatot vizsgálják a hozzászólók, többek között Szirák Péter irodalomkritikus, aki a Kertésznél központi kérdésnek számító sors fogalmáról fog előadást tartani. Szombat délelőtt az etikához és a formához kapcsolódó kérdéseket vizsgálják az előadók, délután pedig Kertésznek a Németországhoz fűződő viszonyáról és az irodalmi hatásairól lesz szó.

Kertész Imre betegsége miatt nem tud jelen lenni a konferencián, de júliusban több mint egyórás interjút adott Clara Royernak Budapesten. Az elsősorban irodalmi kérdésekről szóló beszélgetés a konferencia nyitónapján jelenik meg.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése