2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület
Oct 2nd 2013, 12:48

A kürtőskalács a székely-magyar gasztronómia világszerte ismert és elismert süteménye. Annak érdekében, hogy a kürtőskalácsot a magyar nyelvterület ételkülönlegességeként vegye nyilvántartásba az Európai Unió, és megteremtődjék a közös fellépés lehetősége, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületén belül megalakult a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület.


A Szaktestület céljai között szerepel a sütemény nemzetközi elterjedésének elősegítése, kultúrtörténetének ismertetése, az európai uniós nyilvántartásba vételhez szükséges dokumentumok benyújtása és a Hagyományos Különleges Termék cím megszerzése, továbbá egy saját márkajel létrehozása. A szükséges dokumentáció elkészítését széles körű néprajzi, történészi, élelmiszermérnöki, illetve természettudományos kutatómunka előzte meg, amelyben meghatározó szerepük volt erdélyi és magyarországi felsőoktatási intézmények munkatársainak. A kürtőskaláccsal kapcsolatos tájékoztató anyagokat a www.kurtos.eu honlapra töltik fel.

A szakma színvonalának emelése érdekében képzések szervezését, illetve szakmai tájékoztató anyagok elkészítését tervezik. Szeretnék elérni, hogy a megfelelő minőségű termékeket előállító kürtőskalácssütő mesterek jogosultak legyenek különleges márkajelek használatára. Lehetőségeik szerint segítenénk a hazai, valamint a külföldi vállalkozók munkáját. Céljuk továbbá magyarországi és székelyföldi fesztiválok szervezése, amelyekre a kürtőskalácsot előállító vállalkozók mellett a hasonló módon készített, változatos alakú és ízvilágú európai termékeket előállító mestereket is meghívnák. A világ több nagyvárosában kürtőskalács-népszerűsítő termékbemutatókat rendeznének.

A szaktestület elnöke Molnár László (Budapest), alelnökei Jecs Tibor (Dunaújváros), Kiss István (Balavásár, Erdély) és Egri Csaba (Adelaide, Ausztrália), titkára pedig Mimon Zsolt (Budapest). Az elnökség munkáját neves szakemberekből álló tanácsadó bizottság segíti.

Várják azoknak a kürtőskalácssütő vállalkozóknak a jelentkezését, akiket a szervezés során nem értek el ([email protected], 00-36-20-9380780)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése