2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Devecser: megszüntették az eljárást a "közösség elleni izgatás" ügyében - a Helsinki Bizottság elégedetlen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Retargeting on Facebook?

Get more sales and conversions with Facebook retargeting. Try it free for 14 days. Set up takes just minutes!
From our sponsors
Devecser: megszüntették az eljárást a "közösség elleni izgatás" ügyében - a Helsinki Bizottság elégedetlen
Oct 2nd 2013, 15:05

Közösség tagja elleni erőszak miatt javasol vádemelést egy ember ellen a rendőrség a tavalyi devecseri, a Jobbik által szervezet demonstrációval összefüggésben - közölte Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel szerdán. A rendőrség szerint közösség elleni izgatás nem történt a tüntetésen.

A Jobbik és több jobboldali radikális szervezet 2012. augusztus 5-én a halálbüntetés visszaállítását követelte a Veszprém megyei településen. A rendezvényre egy, a településen kirobbant július végi vita és verekedés adott okot.

A rendőrség a felvonulók útvonalát kordonnal biztosította, amelyet a tüntetők többször megpróbálták átlépni; egy alkalommal dobálásba keveredtek a helyiekkel, eközben Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei parlamenti képviselője megsérült a homlokán, valamint az LMP egyik aktivistáját vállon dobták egy betondarabbal. A megmozdulással kapcsolatban több "jogvédő" szervezet is a belügyminiszterhez fordult, és az alapvető jogok biztosa is vizsgálatot indított, az LMP és a Magyar Helsinki Bizottság pedig büntetőfeljelentést tett közösség elleni izgatás miatt.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a tüntetésen történtek miatt két büntetőeljárást indítottak: közösség elleni izgatás, illetve közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt. Hozzátették: a közösség elleni izgatás tényállási elemek hiányában nem valósult meg, ezért ezt az eljárást bűncselekmény hiányában megszüntették.

Közölték: a közösség tagja elleni erőszak gyanúja miatt folytatott eljárásban a napokban egy emberrel szemben vádemelési javaslatot tesznek. Ebben az eljárásban további három elkövető került a látótérbe, akinek a személyazonosságát a nyomozás során eddig nem sikerült megállapítani, ezért a Veszprém megyei rendőrség a nyomozást felfüggesztette.

A Magyar Helsinki Bizottság keddi közleményében kifogásolta, hogy megszüntették az eljárást a közösség elleni izgatás ügyében, és a rendőrségi határozat ellen panasszal él. Emlékeztettek arra, hogy a feljelentést azért tették a demonstráción "uszító beszédeket" tartó emberek ellen, mivel "nem csupán az erőszak egyértelmű és közvetlen veszélye állt fent, hanem ténylegesen sor került az erőszakra".

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése