2013. október 2., szerda

Kuruc.info: A magyargyilkos Avram Iancuról akarják elnevezni a kolozsvári repülőteret

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
A magyargyilkos Avram Iancuról akarják elnevezni a kolozsvári repülőteret
Oct 2nd 2013, 15:44

Nincs minden veszve, a kolozsvári önkormányzat még megakadályozhatja, hogy Avram Iancuról nevezze el a Kolozs megyei tanács a kincses városi nemzetközi repülőteret, hiszen ehhez a helyi tanács engedélyére is szükség van – jelentette ki a Krónika érdeklődésére Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke azt követően, hogy a megyei önkormányzat legutóbbi ülésén úgy döntött: a több ezer fegyvertelen magyart (csak Nagyenyeden több mint 800-at) lemészároltató mócvezérről nevezi el a Kolozsvári Nemzetközi Repülőteret.

Zoom
A mészáros kolozsvári szobra - "csodálatos" alkotás

Az indoklás szerint az önkormányzat szükségesnek tartja, hogy „reprezentatív nevet" viseljen a kolozsvári légikikötő. A testület 18 szavazattal fogadta el a névváltoztatásról szóló döntést, a 16, Szociálliberális Unióhoz tartozó tanácsos mellett két demokrata-liberális tanácsos is megszavazta a javaslatot. A többi PDL-s tanácsos elutasította a javaslatot, amelynek egyébként az RMDSZ-es tanácsosok is ellene szavaztak.

Vákár azzal érvelt, hogy a repülőteret lehetőleg a repüléshez köthető személyhez kellene kötni, vagy ha már ragaszkodnak egy történelmi személyiséghez, akkor ott van Mathias Rex, azaz Mátyás király, akinek neve inkább illik egy nemzetközi repülőtéréhez. Az önkormányzat ugyanakkor annak ellenére döntött az Avram Iancu név mellett, hogy eredetileg más nevek szerepeltek a lehetséges névadók listáján. Például Emil Racovita barlangkutató és biológus, Hermann Oberth erdélyi származású német fizikus, az űrkutatás egyik úttörője és Smaranda Braescu, az első repülőgéppilóta- és ejtőernyős nő Romániában. Vákár István elmondta, eredetileg nem is szerepelt a hétfői napirendi pontok között a repülőtér névváltoztatása, azt az utolsó pillanatban biggyesztette a dokumentum végére Horea Uioreanu elnök.

Vákár elmondása szerint egyébként Uioreanu Hermann Oberthtel szemben azt a kifogást hozta fel, hogy a ballisztikus rakéta feltalálóját „nem szereti a zsidó közösség".

A Néppárt is ellenzi

Határozottan elítéli az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezete a Kolozs megyei önkormányzat döntését, amellyel Avram Iancuról nevezik el Kolozsvár nemzetközi légikikötőjét – áll az EMNP közleményében.

Mint rámutatnak, a néppárt helyi vezetői nem fogadják el Horia Uioreanu tanácselnök magyarázatát, aki szerint közvélemény-kutatás és több hónapos közvita előzte meg a döntést, mert ebből teljesen kihagyták a magyar közösséget. Ezért azt kérik a megyét vezető testülettől, hogy vonják vissza a névadást rögzítő határozatot, és szervezzenek közvitát a témában.

A Király Melinda, az EMNP közép-erdélyi régióért felelős alelnöke és Soós Sándor, a párt Kolozs megyei szervezetének elnöke által aláírt közleményben kifejtik: Iancu emléke sérti a magyar közösség érzékenységét, helyesebb lett volna egy Erdélyben közkedvelt személyiségről elnevezni a repülőteret.

(Krónika nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése