2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Megkezdték munkájukat az ENSZ-ellenőrök Szíriában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Find SIGG's Classic Aluminum Water Bottles at MYSIGG

Reducing our carbon footprint one bottle at a time!
From our sponsors
Megkezdték munkájukat az ENSZ-ellenőrök Szíriában
Oct 2nd 2013, 19:40

Az ENSZ hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetének (OPCW) szakértői ENSZ-feliratú terepjáróikkal elhagyták a Damaszkusz belvárosában található szállodájukat.

A felügyelőknek munkájukat a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők és az ellenük harcoló "felkelők" véres összecsapásai közepette kell végezniük.

A hadsereg jelenleg a fővárosból próbálja kiszorítani az ellenzéki erőket. Kedden Damaszkusz északi részén a hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető lázadókkal csapott össze, a harcokban a fegyveres erők legalább tizenkét tagja életét vesztette.

Hétfőn lángolt fel a harc a főváros bizonyos kerületeiben, mivel a törvényes kormányhoz hű fegyveresek nagy erőkkel kezdték támadni a terroristákat, akik már hónapok óta próbálják ellenőrzésük alá vonni a területet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának előző héten elfogadott határozata alapján a felügyelők elsődleges feladata a tömegpusztító fegyverek gyártásához szükséges eszközök felderítése és megsemmisítésének ellenőrzése november 1-jéig, ezt követően az ellenőröknek kilenc hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy meggyőződjenek az 1000 tonnásra becsült szíriai vegyifegyver-készlet felszámolásáról.

Ez eddig a legrövidebb határidő, amellyel az OPCW szakértői valaha is szembesültek, valamint az első alkalom, hogy vegyifegyver-ellenőröket küldenek egy háborús övezetbe.

Egy héten belül újabb ellenőrök érkeznek Szíriába, így összesen csaknem száz főt tesznek majd ki azok a csoportok, amelyek az egyes létesítmények felszámolásáért felelnek. A felügyelők haladási útvonaláról biztonságuk, valamint a szíriai katonai titkok védelme érdekében nem lehet többet tudni.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése