2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Felvidéki árulóink: MKP-s támogatással számolják fel Rozsnyón a magyar gimnáziumi oktatást

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Felvidéki árulóink: MKP-s támogatással számolják fel Rozsnyón a magyar gimnáziumi oktatást
Oct 2nd 2013, 09:25

A kassai közgyűlés határozata alapján néhány gimnázium osztályok megszüntetésére kényszerül. Az egyik áldozat a rozsnyói magyar osztály. Az ügy furcsasága, hogy a "magyar" megyei képviselők szavazatával történik a leépítés.

Korábbi ülésén döntött a kassai megyei közgyűlés arról, hogy bizonyos középiskolákban az osztályok száma csökkeni fog. Az egyik érintett a rozsnyói Safárik gimnázium, ahol a szlovák osztályok mellett a magyar osztály is működött. A döntés értelmében jövőre már nem nyílik magyar osztály, és ez minden bizonnyal a magyar gimnáziumi oktatás végét jelenti Rozsnyón.

Az ügy furcsasága, hogy a leépítés "magyar" szavazatokkal valósul meg. A megye alelnöke Szöllős János (MKP), a közgyűlésben további 3 "magyar" MKP-s képviselő ül. A megye elnökét a Magyar Közösség Pártja is támogatta a választások során, így a tárgyalási pozíciója korántsem gyenge. A megye oktatási osztályának vezetőjének kinevezésébe is beleszólása volt az MKP-nak, így viszonylag érthetetlen, hogy ilyen könnyen lemondanak egy magyar oktatási intézményről.

Szöllős János rozsnyói lakos, ezért is furcsa, hogy az ügyben nem emelte fel a hangját. A többi magyar megyei képviselő elsősorban arra hivatkozik, hogy az ő járásaikat (Nagymihályi, Tőketerebesi) nem érintette ilyen leépítés, ezért ők elfogadták a javaslatot. A szűkítés a kassai Márai Gimnáziumot is érinti, ott azonban megmarad a magyar oktatás, kevesebb osztállyal.

A rozsnyói magyar gimnáziumi oktatást már korábban is próbálták lemorzsolni, pár évvel ezelőtt "alternatív", kétnyelvű oktatásra szerettek volna váltani, azonban ez az elképzelés az utolsó pillanatokban meghiúsult. Elméletileg a közgyűlés még változtathat a határozatán, és a későbbiekben is megteheti ezt, erre azonban viszonylag kevés remény mutatkozik.

(Bumm nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése