2013. október 2., szerda

Kuruc.info: Tiltakozik a linzi antimagyar kiállítás ellen a bécsi nagykövet, de leginkább azért, mert szerinte az "romaellenes"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Tiltakozik a linzi antimagyar kiállítás ellen a bécsi nagykövet, de leginkább azért, mert szerinte az "romaellenes"
Oct 2nd 2013, 19:08

Az osztrák államfőnek és Linz város vezetésének írt levélben tiltakozott egy tervezett plakátkiállítás miatt Magyarország bécsi nagykövete, aki Magyarország-ellenesnek és rasszistának tartja a tárlatot. Linz kulturális igazgatója szerint a követség "félreértette a kiállítás célját".

A Julius Stieber kulturális igazgatónak küldött, az MTI-hez is eljuttatott levelében Szalay-Bobrovniczky Vince úgy vélekedett, hogy az október 7-én a Régi Városházán nyíló kiállítás "ócska provokáció, nyíltan rasszista és Magyarország-ellenes, vét az európai értékek és a kisebbségek, elsősorban a romák méltósága ellen".

Mint írta, tiltakozása főként a "nyíltan diszkrimináló" kiállítás ellen irányul. Emellett érthetetlennek és nyílt sértésnek nevezte a helyszínválasztást, felidézve, hogy Magyarország jó kapcsolatokat kezdeményezett Linz-cel és néhány hónapja magyar turisztikai fesztivált is rendeztek a városban.

A nagykövet az ügyben levelet intézett Heinz Fischer osztrák elnökhöz is, arra kérve, hogy ő is utasítsa el a kiállítást. Ezen kívül tiltakozását eljuttatta az osztrák külügy-, belügy- és kulturális miniszternek, továbbá Felső-Ausztria tartományfőnökének.

Az igazgató az MTI-nek telefonon nyilatkozva azt mondta: nézetük szerint a kiállítás nem magyarellenes és nem is rasszista, hanem "politikai művészet", amely a karikatúra és a szatíra eszközeivel él. A képeket nem "egy az egyben" kell felfogni, azok a művészi túlzás eszközeit használják - mondta.

Stieber közölte: A gondolat szabad - Művészeti alkotások a romák európai diszkriminációjáról című kiállításon nem csak Magyarországra, hanem egész Európára és más európai országokra is utaló alkotások láthatóak. "Legitim művészeti eszközöket használó kiállításról van szó", amely "nem Magyarország, hanem egy olyan politika ellen irányul, amelyet a művész rossznak talál" - jelentette ki. Mint mondta, a mintegy 30 képből legfeljebb haton található utalás Magyarországra. Hozzátette: más országok részéről nem érkezett tiltakozás.

Szalay-Bobrovniczky Vince szerint ugyanakkor egyértelmű a kiállítás magyar- és "romaellenes" éle, ezért nem is csoda, hogy mások nem tiltakoztak. Mint elmondta, az egyik legkirívóbb, "romaellenes" plakát a cigánypecsenye kapcsán űz gúnyt a "romákból". Hozzátette: véleményét osztja Rudolf Sarkozi, az ausztriai "roma szervezetek" vezetője, akivel telefonon egyeztetett. Szalay-Bobrovniczky úgy látja, egyértelmű, hogy a "szocialista linzi városvezetés" a művész politikai-ideológiai kötődései miatt nem hátrál ki a "súlyos ferdítésekkel és diszkriminációval teli" projekt mögül, pedig ezek "az alkotások nem Magyarországra, hanem az azokat bemutatókra hoznak szégyent".

Az alkotó, Marika Schmiedt honlapján található meghívó szerint a kiállítást Linz városa és Josef Weidenholzer osztrák európai parlamenti képviselő (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ) kezdeményezésére, azután ismétlik meg, hogy az első, szabadtéri tárlatot áprilisban ">magyar nacionalisták< megrongálták".

Az igazgató az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, a Régi Városházán tartandó kiállítás megrendezésével a szabad véleménynyilvánítást és a kisebbségek jogait kívánják támogatni. Egy tévedés révén az előző kiállítást a rendőrség eltávolította, a városháza azonban jelezni akarja, hogy nem fogadja el a képek eltávolítását - mondta.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése