2013. október 10., csütörtök

Kuruc.info: Erdély-szerte gyűjtik az aprópénzt a kétnyelvűség miatt megbüntetett marosvásárhelyi aktivistának

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Erdély-szerte gyűjtik az aprópénzt a kétnyelvűség miatt megbüntetett marosvásárhelyi aktivistának
Oct 10th 2013, 15:10

Példátlan szolidaritási gyűjtés kezdődött Erdélyben egy civil aktivista ügyében, aki a legkisebb címletű aprópénzekben szeretné kifizetni 1500 lejes (mintegy százezer forintos) bírságának felét, miután múlt csütörtökön megbüntették, amiért kétnyelvű árucímkéket osztogatott egy marosvásárhelyi zöldségpiacon.

Lakó Péterfi Tünde az egyik közösségi portálon közölte szándékát. A gyűjtés elkezdődött, és az MTI-nek csütörtökön elmondta, minden várakozását felülmúlta a közösségi szolidaritás.

Marosvásárhelyen szerda este két óra alatt több mint 33 kilogramm aprópénz gyűlt össze a bírságra, de önkéntesek egész Erdélyben gyűjtik a kereskedelemben immár alig használt egy-, öt- és tízbanisokat.

A sepsiszentgyörgyi gyűjtést szervező kávézóba Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke ezer darab egybanist vitt be.

"Először az volt a terv, hogy csak egybanisokban fizetek, de aztán arra gondoltunk, hogy túlságosan megkönnyítenénk a hatóság dolgát, hiszen méréssel is ellenőrizhetnék, hogy megvan-e a követelt összeg, nem kellene válogatni, számolni" - magyarázta az MTI-nek Lakó Péterfi Tünde.

Hozzátette, ez az ügy már túlnőtt a piaci árucímkéken és az aprópénzen, ez immár az erdélyi magyarság nagy összefogásáról szól. A civil aktivista hangsúlyozta, hogy bár a bírság kapcsán ő került az érdeklődés középpontjába, de már a piacon sem egyedül osztogatta a kétnyelvű feliratokat. Egy olyan civil csoportnak a tagja - mondta el -, amely Itthon vagyunk néven a közösségi hálón is megtalálható, és amely az anyanyelvhasználatot szorgalmazza Marosvásárhelyen.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése