2013. október 10., csütörtök

Kuruc.info: Elrabolták a kormányfőt, de amúgy biztonságos az ország

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Elrabolták a kormányfőt, de amúgy biztonságos az ország
Oct 10th 2013, 17:40

Néhány órával szabadon engedése után Ali Zeidán líbiai miniszterelnök a tévé által élőben közvetített kormányülésen népe, valamint a külföldi diplomaták és befektetők megnyugtatására törekedett, azt állítva, hogy országa biztonságos.

- A helyzetet bölcsen és racionálisan kell kezelni. A líbiaiaknak bölcsességre van szükségük, nem a feszültségek eszkalációjára - fogalmazott a miniszterelnök a kormányülésen.

A kormányfőt csütörtök reggel egy volt lázadókból verbuválódott milícia hurcolta el, majd néhány óra múltán szabadon engedte. Zeidán koradélután tért vissza hivatalába. Az eset összefüggésbe hozható azzal, hogy amerikai kommandósok a minap Tripoliban elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett vezetőjét.

Ali Zeidán a délutáni kormányülésen köszönetet mondott azoknak a fegyvereseknek, akik tárgyaltak fogvatartóival, s így segítették szabadon engedését - egyúttal pedig arra szólította fel őket, hogy csatlakozzanak a kormányhadsereghez. Egyúttal azt hangoztatta, hogy a külföldi diplomatáknak és üzletembereknek nincs félnivalójuk.

Ugyanakkor a kormányfő azt is hozzátette, hogy elrablása Líbián belüli feszültségekkel áll kapcsolatban.

A Reuters hírügynökség és más nyugati hírforrások korábban arról számoltak be, hogy a kormányfő a Twitteren azt állította: elrablásának célja az volt, hogy lemondassák őt. Később azonban kiderült, hogy a mikroblog, amelyen az üzenet megjelent, egy hamis fiók, a posztot nem a líbiai kormányfő írta.

A csütörtöki incidens - valamint az arról az érintett szervek által közölt információk ellentmondásossága - ismét rávilágított az észak-afrikai országban két évvel Moammer Kadhafi néhai diktátor megbuktatása után uralkodó kaotikus állapotokra. Líbiában a mai napig számos fegyveres csoport tevékenykedik, amelyek a Kadhafi megdöntésére irányuló 2011-es felkelés alatt verbuválódtak. A tripoli kormány mindeddig nem volt képes uralma alá vonni az ország egészét, ezért a közbiztonság fenntartása terén erősen rá van utalva a milíciákra, amelyek azonban gyakran saját hatalmuk megerősítésére és a kormány aláásására használják fel a hatalmi vákuumot.

Zeidánt csütörtök hajnalban hurcolták el az egykori lázadókból verbuválódott, Líbiai Forradalmárok Operatív Vezérkara nevű szervezet fegyveresei.

A fegyveresek közölték, azért fogták el a kormányfőt, mert John Kerry amerikai külügyminiszter előzőleg elismerte: a líbiai kormány tudott az amerikai kommandósok szombati terrorellenes akciójáról, amelyben elfogták az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett vezetőjét, Nazih Abdul-Hamíd ar-Rukait, mozgalmi nevén Abu Anász al-Líbit.

Habár a kormány próbálta tagadni, hogy bármiféle szerepe lett volna az amerikai akcióban, Kerry bejelentése felháborított egyes líbiai milíciákat, részben azért, mert az ország szuverenitásának megsértéseként tekintenek a külföldi beavatkozásra.

"(Zeidán) elrablása azt jelzi, hogy kormánya nem egységes, és nem csak a kormány nem tudja irányítani az országot, hanem Zeidán sem tudja irányítani a kormányt" - fogalmazott Geoff Porter, a North African Risk Consulting kockázatelemző cég munkatársa.

A korábban diplomataként dolgozó, genfi száműzetéséből a Kadhafi-ellenes forradalom külföldi katonai támogatásáért tevékenyen lobbizó Zeidánt egy évvel ezelőtt nevezték ki a líbiai átmeneti kormány élére. A mérsékelt politikus azt ígérte, hogy stabilizálja a kaotikus országot és biztosítja a jog uralmát, de mindeddig nem tudta megerősíteni a központi kormány hatalmát.

Az országnak még mindig nincs alkotmánya, és Zeidán bizalmatlansági indítvánnyal néz szembe az átmeneti országgyűlésben, amelyet megbénított a szekuláris erők és az iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalom helyi szervezetének szembenállása.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése