2013. október 10., csütörtök

Kuruc.info: Ashtonék ellenzik a halálbüntetést, mert szerintük pl. egy pedofil gyilkosnak is joga van az emberi méltósághoz

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Ashtonék ellenzik a halálbüntetést, mert szerintük pl. egy pedofil gyilkosnak is joga van az emberi méltósághoz
Oct 10th 2013, 16:15

A legsúlyosabb büntetés eltörlését sürgette közös nyilatkozatában csütörtökön Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője és Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a halálbüntetés elleni fellépés európai és világnapján.

A nyilatkozatban a két politikus megerősíti, hogy ellenzik a halálbüntetés alkalmazását, s ahol csak lehet, minden adandó alkalommal hangsúlyozzák, hogy ez a büntetés "szükségtelen, embertelen, kegyetlen, és nem segíti elő a bűnmegelőzést".

A norvég és a brit politikus szerint biztatóan növekszik a lendület a halálbüntetés globális betiltása érdekében, úgy vélik ugyanakkor, hogy továbbra is fel kell lépni a halálbüntetés ellen, ezt bizonyítja azt is, hogy egyes országok újra alkalmazni kezdték a legsúlyosabb büntetést, helyenként több évtizedes moratóriumot szakítva meg.

"A társadalom egyes rétegeiből érkező hangok, amelyek földrészünkön is a halálbüntetés mellett foglalnak állást, azt mutatják, hogy továbbra is hangsúlyozni kell, miért ellentétes a halálbüntetés az élethez és az emberi méltósághoz való joggal" - áll a nyilatkozatban.

A norvég Jagland és a brit Ashton emlékeztetett, hogy mind az Emberi Jogok Európai Egyezménye, mind az Európai Unióra kötelező érvénnyel bíró Alapjogi Charta a halálbüntetés eltörlésére szólít fel, ezért minden európai országot arra kérnek, hogy ahol még nem törölték a helyi jogból a halálbüntetés alkalmazásának lehetőségét, ott ezt tegyék meg.

Külön kiemelték a nyilatkozatban Fehéroroszországot, mint az egyetlen olyan országot Európában, ahol továbbra is hajtanak végre kivégzéseket, és felszólították Minszket, hogy az eltörlés első lépéseként mihamarabb rendeljen el moratóriumot a halálbüntetések végrehajtására.

Az Európa Tanács 42 tagállamának külügyminiszterei - köztük Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója - ugyancsak közös nyilatkozatban szálltak síkra a halálbüntetés európai és nemzetközi szintű eltörlése érdekében. Az emberi jogok védelmét alapvető célkitűzései között megjelenítő Európa Tanács tagállamai következetesen és ismételten elítélik a halálbüntetés gyakorlatát, és felhívják a figyelmet a kérdésben folytatott eszmecsere szükségességére, valamint igyekeznek nyomást gyakorolni a gyakorlatot jelenleg is alkalmazó országokra - mutattak rá a külügyminiszterek, akik nyilatkozatának az a célja, hogy a közélet szereplői mellett a társadalom szélesebb rétegei is megismerjék a halálbüntetés eltörlése mellett szóló érveket.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése