2013. szeptember 3., kedd

Kuruc.info: ENSZ-főtitkár: nem lenne jogszerű Szíria megtámadása

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want new traffic sources?

Download a copy of our complimentary eBook today, and read about sources that most marketers are not aware of.
From our sponsors
ENSZ-főtitkár: nem lenne jogszerű Szíria megtámadása
Sep 3rd 2013, 19:34

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy Szíria elleni esetleges amerikai katonai csapással kapcsolatban kedden kijelentette, hogy az erő alkalmazása csak a világszervezet felhatalmazása vagy önvédelem esetén lenne jogszerű, és arra is figyelmeztetett, hogy a beavatkozás csak további vérontáshoz vezetne a közel-keleti országban.

Ban Ki Mun azután nyilatkozott a kérdésben, hogy Barack Obama amerikai elnök több vezető republikánus politikus támogatását is megszerezte egy esetleges beavatkozáshoz, amelyről szeptember 9-e után dönt az amerikai törvényhozás.

"Az erő alkalmazása csak az ENSZ Alapokmány 51. cikkével összhangban lévő önvédelem és/vagy a Biztonsági Tanács felhatalmazása esetén jogszerű. Ez az ENSZ határozott alapelve" - közölte az ENSZ-főtitkár.

Obama korábban úgy nyilatkozott, hogy az ENSZ BT beleegyezése nélkül is kész akciót indítani, mivel a szervezet "lebénult, és képtelen felelősségre vonni Bassár el-Aszad szíriai elnököt".

Oroszország és Kína három alkalommal is megvétózta a BT-ben, hogy a szervezet Aszadot elítélő és Szíriát szankciókkal fenyegető határozatot hozzon, a legutóbbi gáztámadással kapcsolatos "bizonyítékokat" pedig nem találták elégségesnek ahhoz, hogy változtassanak álláspontjukon.

A Ban Ki Mun által idézett ENSZ Alapokmány valóban csak a két fenti esetben tartja jogszerűnek a háborút, a brit kormány egy korábbi jelentése ugyanakkor azzal - a több nemzetközi jogtudós által elfogadott állásponttal - érvelt, hogy a nemzetközi közösségnek humanitárius kötelessége beavatkoznia Szíriában, hogy megakadályozza a polgári lakosság szenvedését és a vegyi fegyverek - nemzetközi jog által tiltott - bevetését.

"Elismerem, hogy meg kell akadályozni a vegyi fegyverek újbóli bevetését. Ugyanakkor számba kell venni, hogy az esetleges megtorlás milyen hatással lesz a további vérontás megakadályozására és a konfliktus politikai rendezésére irányuló erőfeszítésekre" - mondta Ban Ki Mun.

Az ENSZ-főtitkár hozzátette, hogy ha valóban vegyi fegyvereket vetettek be Szíriában, az "a nemzetközi jog súlyos megsértése és felháborító háborús bűncselekmény", amelynek felelőseit bíróság elé kell állítani.

Az ENSZ korábban vegyifegyver-szakértőket küldött Szíriába az állítólagos gáztámadás kivizsgálására. Ők már elhagyták az országot, s a helyszínen felvett mintákat elemzik. Az amerikai, a brit és a francia titkosszolgálat más "bizonyítékokra" hivatkozva azt állítja, hogy biztosan történt gáztámadás, amelyet Aszad erői követtek el.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése