2013. szeptember 3., kedd

Kuruc.info: 97 éves auschwitzi őrt is bíróság elé állítanának a "németek" - nem számít, hogy elkövetett-e bármit

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
97 éves auschwitzi őrt is bíróság elé állítanának a "németek" - nem számít, hogy elkövetett-e bármit
Sep 3rd 2013, 15:05

Harminc egykori auschwitzi lágerőr ellen emelhetnek vádat a "náci háborús bűnöket" vizsgáló különleges német ügyészség (ZSt) javaslatára - jelentette be Kurt Schrimm, az intézmény vezetője kedden Ludwigsburgban.

A ZSt mintegy 50 volt őr esetében folytatott vizsgálatot. Közülük a hatóság megítélése szerint harminc ellen van elég bizonyíték ahhoz, hogy vádat lehet emelni "gyilkosságban való bűnrészesség" miatt.

A ZSt-nek nincsen vádemelési jogköre, csak annyit tehet, hogy bűncselekmény megalapozottnak tűnő gyanúja esetén az aktát átadja a lakhely szerint illetékes ügyészségnek, amely eldönti, hogy folytatja-e a vizsgálatot. Ez történik a 30 auschwitzi őr esetében is. Az, hogy végül hányat állítanak bíróság elé, nemcsak az illetékes ügyészségtől függ, hanem az érintettek egészségi állapotától is. A legidősebb gyanúsított 1916-ban született, és a legfiatalabb is már majdnem 90 éves, 1926-os születésű - mondta Kurt Schrimm.

A német igazságszolgáltatás évtizedekig nem üldözte az egykori táborőröket, a nyugatnémet szövetségi legfelső bíróság (BGH) egy 1969-ben lefektetett irányelvére hivatkozva, amely szerint a felelősségre vonásukhoz bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban.

A fordulatot John Demjanjuk, a soribóri koncentrációs tábor őre ügye hozta meg. Egy müncheni bíróság 2011-ben 5 év börtönre ítélte Demjanjukot, bűnrészesnek találva őt a láger 27 ezer zsidó foglyának (!) "meggyilkolásában". Bár a vádlott aktív közreműködése az állítólagos gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy "felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik az, hogy köze volt foglyok halálához".

Az ítélet szemléletváltást eredményezett a zsidóbérenc német igazságszolgáltatásban. A "nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával" megbízott nyomozó hatóság így valamennyi ismert élő auschwitzi őr ügyében vizsgálatot kezdett.

A ZSt által összegyűjtött adatok alapján a siker reményével felelősségre vonható auschwitzi őrök túlnyomó többsége Németország nyugati tartományaiban él. A legtöbben - összesen heten - Bajorországban, valamint Baden-Württembergben, ahol hat volt lágerőr ügyében dolgoznak tovább a helyi nyomozóhatóságok. A volt NDK területén csupán két volt olyan auschwitzi lágerőrt találtak, aki ellen büntetőeljárást lehetne indítani, egyet Szászországban, egyet Mecklenburg-Elő-Pomerániában.

A ZSt hét másik, külföldön élő auschwitzi lágerőrt is azonosított. Esetükben a BGH dönt arról, hogy mely hatósághoz kell továbbítani az összegyűjtött adatokat. A ZSt szerint jelenleg Izraelben (!), Ausztriában, Horvátországban, Lengyelországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Argentínában él az auschwitzi "haláltábor" egy-egy őre.

A ZSt 1958 óta működik, eddig nagyjából 7000 ügyben járt el. A ludwigsburgi intézmény csaknem kétmillió dokumentumot őriz a levéltárában.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése