2013. augusztus 27., kedd

Kuruc.info: Újabb kárpátaljai településen avattak rovástáblát - a Fidesz ottani szövetségese akadályozza a missziót

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Eco-Friendly Mattresses

We're committed to presenting a line of sleep products that have a minimum impact on both your pocketbook and the environment. Visit us today!
From our sponsors
Újabb kárpátaljai településen avattak rovástáblát - a Fidesz ottani szövetségese akadályozza a missziót
Aug 27th 2013, 09:11

Borzsova a tizenharmadik kárpátaljai település, amely csatlakozik a rovástáblaállítók egyre népesebb családjához. Az avatáson részt vevő Szávay István szerint a magyar kormány a kárpátaljai magyarság mellett sem áll ki kellő határozottsággal. A Fidesszel szövetséges kárpátaljai magyar párt a háttérből próbálja akadályozni a rovásmissziót.

Kovács Béla európai parlamenti képviselő beregszászi irodájában kezdte meg kétnapos kárpátaljai útját Szávay István országgyűlési képviselő. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnöke augusztus 24-én, szombaton fogadóórát tartott, majd részt vett a párt kárpátaljai csoportjának taggyűlésén. Vasárnap Borzsovára látogatott, ahol a református istentisztelet után az 1500 lelkes falu elöljáróival leplezték le a település új, rovásírásos helységnévtábláját. A jobbikos képviselő ezután a mezőgecsei lekvárfőző fesztiválon és a mezővári falunapon találkozott a régió elöljáróival és a Jobbik iránt érdeklődő kárpátaljai magyarokkal.

„Minden ilyen akcióval a közösség életjelet ad magáról, jelzi, hogy az élő Isten segítségével egy új jövőt választ magának, amely a gyarapodáshoz vezet" – jelentette ki a borzsovai rovástábla ünnepi felavatásán Szanyi György református lelkipásztor.


A falu összesereglett érdeklődőit Ferenczi József polgármester köszöntötte, Kovács Dezső beregszászi irodavezető pedig Kovács Béla EP-képviselő gratulációját tolmácsolta.

Az ünnepi alkalomra a Rovás Alapítvány is megküldte jókívánságait, mint írták, a magyar rovásírás a nemzet egyik méltatlanul elfeledett kultúrkincse, melyet honfoglaló őseink bizonyíthatóan használták, de eredete még korábbra nyúlik vissza. „A rovás íráscsalád az eurázsiai íráskultúra része, mely több ezer éven keresztül szoros kapcsolatban volt az ókori civilizációk írásműveltségével. A rovásműveltség az egyetemes emberi kultúra és a magyar szellemi örökség része" – emlékeztettek.

„A rovástábla mutatja a lelkében sokáig sebesülten kóválygó, porba sújtott, vezetői által elárultatott és megcsalatott nemzetünk eszmélését, magára találását, a magyarság öngyógyító folyamatának beteljesülését" – jelentette ki köszöntő beszédében Szávay István. A jobbikos országgyűlési képviselő felidézte, amikor 1990-ben Székelyföldön felállították az első rovásírásos helységnévtáblát, még kevesen gondolták, hogy 23 évvel később szerte a Kárpát-medencében több mint 400 hasonló tábla fog állni a nemzeti összetartozás felemelő jelképeként.

Beszédében Szávay a kárpátaljai magyarok aktuális problémáira is kitért. Mint mondta, továbbra is hiába várjuk a budapesti kormány határozott fellépését az ukrán nyelvtörvény betartatása, a magyar emlékművek megvédése, a különi magyar választókerület létrehozása vagy éppen az autonómia kivívása érdekében.

A jobbikos képviselő megismételte Erdélyben tett kijelentésest, miszerint a magyar államnak bátorítania kéne magyarországi cégeket, hogy határon túl fektessenek be, teremtsenek munkahelyeket. A már működő vállalatokat pedig ösztönözni kell arra, hogy biztosítsák a kétnyelvűséget, és a munkavállalás feltételéül szabják a magyar nyelv ismeretét – tette hozzá. "Elfogadhatatlannak tartom, hogy az OTP beregszászi fiókjában csak ukrán nyelvű feliratokkal lehet találkozni, és a dolgozók között alig vannak magyarok" – fogalmazott a képviselő.


Az anyaországi politikus végül az ősszel sorra kerülő ukrajnai népszámlálás fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy minél többen vállalják nemzeti identitásukat, és vallják meg magyarságukat. A rendezvényen felszólalt Szabó Lajos vállalkozó, a kárpátaljai Jobbik-csoport tagja, aki magánadománnyal segítette a helységnévtábla-állítást.


Nem mindenkinek teszik a rovás

Borzsova a tizenharmadik kárpátaljai település, amely csatlakozik a rovástábla állítók egyre népesebb családjához – közölte Kovács Dezső, az említett beregszászi EP-iroda vezetője. Kovács elmondta, a rovásírás visszaépítése a köztudatba olyan misszió, amelyet pártoktól függetlenül minden hagyományokhoz ragaszkodó magyar embernek támogatnia kell, az iroda bárkinek segítséget nyújt ennek megszervezésében. Az első kárpátaljai rovástáblát 2011 márciusában állították Beregszászban.

Az, hogy a rovásírás terjedését nem nézi mindenki jó szemmel, nem meglepő. Az már annál inkább, hogy az ukrán hatalom helyett az egyik helyi magyar párt, a Fidesszel szövetséges Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) próbál botot dugni a küllők közé. Legalábbis erre utal Szávay István pár nappal ezelőtti Facebook-bejegyzése, miszerint Nagydobrony polgármestere a KMKSZ nyomására vetette le falujából a már felállított rovástáblát. A jobbikos képviselő úgy tudja, a Kovács Miklós vezette párt egyértelmű utasítást adott alapszervezeti vezetőinek, hogy lépjenek fel minden ilyen kezdeményezéssel szemben, mivel azok a Jobbik térnyerését erősítik.

A borzsovai ünnepi eseményen – bár meghívást kaptak – egy KMKSZ-es elöljáró sem jelent meg.

(alfahir.hu nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése