2013. augusztus 27., kedd

Kuruc.info: Pintért még a betörések is érdeklik, ha nem magyarok, hanem osztrákok az áldozatok

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Find SIGG's Classic Aluminum Water Bottles at MYSIGG

Reducing our carbon footprint one bottle at a time!
From our sponsors
Pintért még a betörések is érdeklik, ha nem magyarok, hanem osztrákok az áldozatok
Aug 27th 2013, 13:47

Három Ausztria keleti részében tevékenykedő "magyar" betörőbandát kutatott fel az osztrák és a magyar rendőrség - jelentette be kedden Bécsben Pintér Sándor magyar és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter.

A Kapuvár és Csorna, Iván, illetve Zalaegerszeg térségéhez kötődő három csoport összesen 250 betöréses lopást követett el tavaly március és december között Ausztria keleti részén, az osztrák-magyar határ térségében - mondta el Mikl-Leitner. Tíz embert vettek őrizetbe, és további tizenhármat "kutattak fel" idén júliusban.

A betörések célpontjai családi házak és azok mezőgazdasági épületei, ipari és kereskedelmi rendeltetésű épületek, valamint egyesületi klubhelységek voltak. A nyomozás szerint összesen mintegy 652 ezer euró (194,34 millió forint) értékben tulajdonítottak el kerékpárokat, fűnyírókat, motoros fűrészeket és más, könnyen szállítható elektronikus gépeket és szerszámokat. A schengeni határok megszűnésével a bűnözők azt gondolhatták, hogy a bűncselekmények előtt is szabad az út. Erre ellenpélda a mostani akció, ami azt mutatja: a határon átnyúló bűnüldözés képes arra, hogy az ilyen bűncselekményeket minél gyorsabban felderítse - mondta Pintér Sándor. Ez a sikeres akció "üzenet nemcsak azoknak, akik már őrizetben vannak, akik rendőrségi eljárás alatt állnak, hanem azoknak is, akik a későbbiekben gondolkodnak ilyen jellegű bűncselekmények elkövetésében" - tette hozzá.

A rendőrség a gyanúsítottaknak mindenekelőtt őrvidéki, továbbá alsó-ausztriai és stájerországi betöréseket is a terhére ró. "Az elkövetők éjszaka, a mezőkön és a kerteken keresztül közelítették meg a kiszemelt épületeket, és így is távoztak" - mondta el az osztrák miniszter. A zsákmányt bolhapiacokon vagy orgazdáknak adták el.

Mikl-Leitner szintén méltatta az osztrák és a magyar rendőrség közötti együttműködést, "kiválónak és zökkenőmentesnek" nevezve azt. Mint elmondta, a legutóbbi akcióban az osztrák hatóság a "burgenlandi" tartományi rendőrség vezetése alatt, bécsi szakértők bevonásával külön munkacsoportot alakított a betörések felderítésére. Az érintett körzetekből minden nyomot összegyűjtöttek és elemeztek. A nyomok alapján a magyar rendőrökkel folytatott több hónapos, szoros együttműködést követően sikerült a gyanúsítottakat elfogni.

Pintér Sándor kitért arra, hogy a két rendőrség közötti együttműködés alapját erősíti az osztrák-magyar közös alapítású Közép-európai Rendőrakadémia és a közép-európai országok belügyi egyeztető fóruma, a Salzburgi Együttműködés is.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése