2013. augusztus 27., kedd

Kuruc.info: Líbiát is "felszabadították": pláza épül az ősi görög város helyén

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Find SIGG's Classic Aluminum Water Bottles at MYSIGG

Reducing our carbon footprint one bottle at a time!
From our sponsors
Líbiát is "felszabadították": pláza épül az ősi görög város helyén
Aug 27th 2013, 20:00

Eltűnhet egy ősi görög város minden maradványa, de helyén csillogó luxusapartmanok és boltok nyílhatnak, ahol a még mindig szegény líbiaiak többsége nézelődhet - merthogy vásárolni nem tud.

Líbia észak-keleti részében található Cyrene, melyet az ókori görögök alapítottak, a Római Birodalom idejében is virágzott. Túlélt eddig majd 2700 évet, most viszont bevásárlóközpontoknak adhatja át a helyét. A város temetőjét már dózerek dúlják, a felbecsülhetetlen értékű, i.e. 5-6. századi sírboltok sittként végezhetik.
Zoom
A Sahhat városa melletti történelmi építmények az UNESCO világörökségi listáján is helyet kaptak, így még érthetetlenebb a pusztítás. Helyszíni beszámolók szerint már egy 2200 éves viaduktot is sikerült lerombolni, amit egyszerűen hagytak az alatta elterülő folyóba omlani. De hogyan lehetséges ez? Egy a France 24 francia portálnak nyilatkozó helyi régész szerint Kadhafi alatt a tulajdonviszonyokat nem papírozták le ugyan, de a környékbeli gazdálkodók nem merték sajátjukként kezelni a területet. A vezető meggyilkolásával ez megváltozott, és feltehetőleg eladták egy befektetőnek a felbecsülhetetlen értéket. Persze aprópénzért.
Zoom

Az említett régész értesítette a hatóságokat, elment, ahova el lehetett menni az ügyben, ám mindenhol felfelé mutogattak. A kulturális minisztert mobiltelefonján próbálta elérni, ám nem járt sikerrel, üzenetet írt neki, amire válasz máig nem érkezett. A feldúlt részeknek már befellegzett, de egyre valószínűbb, hogy a többi értékes városrészt sem menti meg már senki.

(Külügyér.blog.hu nyomán, képek: areejkhattab.libyablog.org)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése