2013. augusztus 27., kedd

Kuruc.info: 90-100 éves táborőrökre vadásznak "Német"országban - "bűnük", hogy jelen voltak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
90-100 éves táborőrökre vadásznak "Német"országban - "bűnük", hogy jelen voltak
Aug 27th 2013, 15:09

Több mint 40 egykori auschwitzi lágerőr aktáját fogja hamarosan átadni az igazságszolgáltatási szerveknek a "náci korszak bűneit" vizsgáló központ Németországban - írta kedden a Die Tageszeitung. Persze emögött is Zuroffék állnak.

Mint Kurt Schrimm, az állítólagos nemzetiszocialista bűncselekmények felderítésével foglalkozó tartományi igazságügyi szervek központjának (ZSLANV) vezetője a berlini lapnak elmondta, a "náci megsemmisítő" (értsd: munka-) tábor egykori őreinek többsége 1920 és 1925 között született. Lakóhelyük különböző tartományokban található, beleértve az egykori NDK területét is. A névsorban eredetileg ötvenen szerepeltek, ám időközben több egykori lágerőr meghalt.

A ZSLANV-t 1958-ban hozták létre az akkori NSZK-ban. A testület mintegy 7000 ügyben folytatott vizsgálatot, ám vádemelési jogköre nincsen. Annyit tehet, hogy bűncselekmény megalapozottnak tűnő gyanúja esetén a gyanúsított aktáját átadja az illetékes ügyészségnek, amely azután eldönti, hogy tovább folytatja a vizsgálatot vagy nem.

Hatvan év alatt a német igazságszolgáltatás nem üldözte az egykori lágerőröket, arra hivatkozva, hogy ahhoz bizonyítékra volna szükség, amely alátámasztaná az illetők részvételét "bűncselekmények elkövetésében".

2011-ben azonban egy müncheni bíróság 5 év börtönre ítélte John Demjanjukot, bűnrészesnek találva az idős férfit "27 ezer zsidónak a sobibóri koncentrációs táborban elkövetett meggyilkolásáért". Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, az elmebetegekből álló bíróság megállapította, hogy Demjanjuk őrként dolgozott a lágerben, s "ebből a munkakörből szükségszerűen következett, hogy köze volt foglyok halálához".

A müncheni ítélet megnyitotta az utat a munkatáborok még életben lévő őreinek "felelősségre vonása" előtt. A hírhedt nürnbergi per (1945/46) óta 106 ezer német katona, illetve más hazafi ellen emeltek vádat "háborús bűncselekmény gyanúja alapján". Közülük 13 ezren álltak bíróság elé, s hétezret el is ítéltek - tűnik ki a ZSLANV adataiból.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése