2013. augusztus 27., kedd

Kuruc.info: Orbánék 24 Facebook-felhasználóról kértek adatokat - 8-ról meg is kapták

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Orbánék 24 Facebook-felhasználóról kértek adatokat - 8-ról meg is kapták
Aug 27th 2013, 19:37

A magyar hatóságok fél év alatt huszonöt alkalommal kérték a hálózatot arra, hogy szolgáltasson információkat felhasználókról. Ezt nyolc esetben teljesítették – szerepel abban a a jelentésben, amelyet a Facebook hozott nyilvánosságra kedden a hozzá befutó kormányzati adatszolgáltatási kérelmekről. Csak az amerikaiak huszonegyezer felhasználóra voltak kíváncsiak.

2013 első fél éve alatt a világ 74 országa 38 ezer felhasználóról kért adatokat a Facebooktól – szerepel abban a jelentésben, amelyet a hálózat kedden hozott nyilvánosságra a hozzá befutó kormányzati adatszolgáltatási kérelmekről. A Facebook történetében először állt elő hasonló dokumentummal, Ennek tanúsága szerint januártól júliusig a legtöbbször, tizenkétezerszer az amerikai hatóságok kértek adatokat, 21 ezer Facebook-felhasználó érdekelte őket, a hálózat pedig csak minden ötödik esetben tagadta meg az információszolgáltatást tőlük.

Az Egyesült Államok után 2013-ban eddig India a legkíváncsibb: a szubkontinensnyi ország hatóságait hat hónap alatt több mint négyezer felhasználó kezdte el érdekelni valamiért. India után az aktivitási listán Nagy-Britannia, Németország és Olaszország következik. Őket egyaránt több mint kétezer profilról akartak többet megtudni. Változó sikerrel: a Facebook a brit kérelmek kétharmadát, az olaszok felét, a németektől érkezőknek viszont csak az egyharmadát találta megalapozottnak, és szolgáltatott információt.

A jelentés szerint a magyar hatóságok huszonötször fordultak a Facebookhoz adatokért, huszonnégy felhasználóra voltak kíváncsiak, a hálózat viszont csak nyolc esetben engedett a kérésüknek. Romániát fél év alatt 36, Lengyelországot 158 felhasználó érdekelte; ám amíg Facebook a bukaresti kérelmek egyharmadát, a varsóiaknak több mint a kilencven százalékát elutasította.

Oroszország mindössze egyszer kért adatokat a Facebooktól egyetlen felhasználóról, a hálózat azonban ezt a kérést sem teljesítette, de Japánét, Egyiptomét és Dél-Afrikáét sem. A Facebook elutasította Szerbiát, Koszovót és Horvátországot is. Százszázalékos sikerrel csak Izland és Hongkong járt, ami egyébként nem volt nehéz: mind a ketten egy-egy kérelemmel fordultak a hálózathoz.

Keddi bejelentése szerint a Facebook ezután félévente közli, hogy a világon hány ország hatóságai kérték adatszolgáltatásra.

(Nol nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése