2013. augusztus 23., péntek

Kuruc.info: Visszavonul a Microsoftot vezető bohóc

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Visszavonul a Microsoftot vezető bohóc
Aug 23rd 2013, 19:59

Steve Ballmer nyílt levélben jelentette be lemondását. Mióta ő vezeti a céget, mindenkit kiszorított, aki utódja lehetne. Bár jól érezte, hogy merre tart a számítástechnika, amikor átvette a céget Bill Gatestől, a vezetésével hol jobb (Windows 7), hol rosszabb (Vista) termékekkel állt elő a Microsoft, és korábbi magabiztos uralmát nem sikerült visszavennie.

Steve Ballmer, a cég jelenlegi vezetője a Microsoft dolgozóinak küldött nyílt levélben jelentette be, hogy a lemond. Még egy évig ügyvezető elnökként irányítja a Microsoftot, amíg az igazgatótanács megtalálja az utódját.

"Azért teszem meg ezt a lépést, mert ez a legjobb a cég számára, amelyet szeretek. Örömmel maradok a Microsoft legnagyobb tulajdonrészének birtokosa" - írja a Microsoft-alkalmazottaknak küldött körlevelében Steve Ballmer, a cég vezetője. A következő 12 hónapban még az emblematikus Ballmer fogja irányítani a vállalatot, amíg az igazgatótanács nem talál megfelelő jelöltet a helyére.

A keresés máris elkezdődött. A veterán technológiai vezetőnek számító John Thompson által vezetett igazgatótanács a Heidrich & Struggles nevű fejvadász céget kérte fel erre. A csoport egyelőre a Microsofton belül és más cégeknél is keresi Ballmer utódját.

Szalámitaktika

A Microsoft következő igazgatójának megtalálása nehezebb feladat lehet, mint azt elsőre gondolnánk. A cég vezetéséről kiszivárgó pletykák és a cég belső ügyeit szabadabban kitárgyaló korábbi Microsoft-alkalmazottak mind arról számoltak be, hogy óriási harc zajlik a vezetők között. Ennek a pozícióharcnak esett áldozatul Ray Ozzie, akit sokáig Bill Gates utódjának tekintettek a cégnél, de számos sikertelen cloud computing fejlesztés után 2010 őszén elhagyta a Microsoftot.

Hasonló pálya jutott az 1989 óta a Microsoftnál dolgozó Steven Sinofskynak, akinek a Windows 7-et köszönheti a vállalat. Sinofsky lemondása különösen azért volt meglepő, mert az általa vezetett Windows-részleg hagyományosan az egyik legkomolyabb erő a cégen belül. Az okokat firtató cikkek a Microsoft felsővezetésén belüli konfliktusokra és a Windows 8 gyenge eredményeire vezetik vissza a Windows-vezér távozását.

"Imádom ezt a céget"

Míg a Microsoft alapítója, Bill Gates inkább egy félénk, kockafejű tinédzserre hasonlított még a harmincas éveiben, Ballmer a cég történetében folyamatosan a "showman" szerepét töltötte be. A Windows egyik korai verzióját például egy amerikai használtautó-kereskedő harsány stílusában tukmálta az emberekre tévéreklámokban.

Ahogy az a hatperces "best of" válogatásban is megtekinthető, a vérbeli kereskedőként gondolkodó Ballmer nem volt rest a protokollt felrúgva, részeg páviánként ugrálva és üvöltözve - "imádom ezt a céget" - népszerűsíteni a cégét alkalmazottainak ezrei előtt. Egy másik alkalommal a windowsos fejlesztők fontosságát hangsúlyozta egy fejlesztői konferencián úgy, hogy teljesen átizzadt ingjében a developers, vagyis a fejlesztők szót kántálta. A Bill Gates 2006-os visszavonulásakor készült vicces videón főnökével a What is love című nyári slágerre is táncoltak.

Gates első embere

A Microsoft harmincadik alkalmazottjaként vette fel Steve Ballmert még 1980-ban, ő volt a cég első üzleti igazgatója. Az évek során az univerzális vezetőnek bizonyuló Ballmer a cég több osztályát is irányította. Marketing-, fejlesztési és üzemeltetési feladatai egyaránt voltak. Bill Gates első embereként töretlen pályát futott be. A kilencvenes évek legelejétől már titulusa szerint is a cég második emberének számított, később ezt erősítették meg, amikor a Microsoft elnöke lett.

A cég vezetését a Microsoft elleni ezredfordulós trösztellenes perek után vette át Bill Gatestől Ballmer. Az alapító a továbbiakban már csak mérnöki kérdésekkel foglalkozott a Microsoftnál, míg 2009-ben végleg felállt, hogy teljesen a humanitárius munkának szentelhesse magát. Már a komoly üzleti bukásnak számító Vista operációs rendszer is inkább Ballmerhez kötődik, de az ő vezetése alatt került piacra a sikeres Windows 7 és a nagyon lassan terjedő Windows 8 is.

A Microsoft új igazgatójára egy átalakulóban lévő, problémás termékekkel rendelkező cég vár. A Windows 8 nem számít sikertörténetnek, a remekül sikerült Windows Phone 8-at futtató készülékek iránt csekélyebb az érdeklődés, mint azt megérdemelnék. Eközben a hagyományos PC-k - amelyek operációs rendszerétől és irodai csomagjától a Microsoft stabil bevételt remélhetett - jelentősége gyorsan csökken. Helyüket táblagépek és okostelefonok veszik át. Karácsonyra pedig meg fog jelenni a Microsoft játékkonzoljának legújabb, Xbox One nevű verziója is, amely szintén komoly viták között született. Nem fog unatkozni az új vezérigazgató.

A magyarok tojással dobták meg

Steve Ballmer öt évvel ezelőtti magyarországi látogatása idején egy éve volt már a boltokban a cég egyik legrosszabbul sikerült operációs rendszere, a Vista, Ballmer azonban nagyon bizakodó volt a cég jövőjét illetően. Akkor még úgy tartotta, hogy a Microsoft képes lesz lekörözni a Google-t még az ő vezetése alatt. A 2008-as beszélgetés során egyébként a cégvezető még úgy kalkulált, hogy még legalább kilenc évet eltölt a szoftveróriásnál, vagyis eredeti tervei szerint 2017-ig igazgatta volna a vállalat ügyeit.

Ballmer már akkor megjósolta, hogy a felhasználói élmény jelentősen megváltozik, a jövő számítógépei érintőképernyősek lesznek, és felismerik majd a beszédet. Tulajdonképpen erre a mai táblagépek és okostelefonok is képesek, bár pont a rivális Google és Apple cégek jeleskednek ezek piacán. Az Apple-ről - amely akkor már előrukkolt az első iPhone-nal - már akkor elismerően nyilatkozott Ballmer, akit fél órával később, a Corvinus Egyetemen tartott előadása során tojásokkal dobált meg egy nyílt forráskodú szoftverekért lelkesedő aktivista.

(Origó nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése