2013. augusztus 23., péntek

Kuruc.info: Irán: Az egyetlen nukleáris fenyegetést a cionista rezsim jelenti

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Irán: Az egyetlen nukleáris fenyegetést a cionista rezsim jelenti
Aug 23rd 2013, 14:22

Irán biztonsága veszélybe kerülne, ha az ország rendelkezne atombombával - jelentette ki Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

"Úgy gondoljuk, hogy a nukleáris fegyver birtoklása nem felel meg az ország érdekeinek, és fenyegetné Irán biztonságát" - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője a Fars iráni hírügynökség pénteki jelentése szerint.

Zaríf ugyanakkor hozzátette: nukleáris ügyekben "az iráni nép nem mond le jogairól", de "mi meg fogjuk mutatni az egész világnak", hogy Irán részéről semmiféle fenyegetéssel nem kell számolni. "Az egyetlen nukleáris fenyegetést a cionista rezsim jelenti" - hangoztatta a külügyminiszter Izraelre célozva.

Az ENSZ és az Egyesült Államok, valamint az európai országok által elfogadott szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy lépésről lépésre elő kell készíteni a terepet - "értelmes tárgyalásokon keresztül" - az Iránt sújtó büntetőintézkedések enyhítésére, illetve megszüntetésére. A 2012 eleje óta érvényben lévő szankciók nyomán felére csökkent az iráni kőolaj exportja és így az abból származó bevétel, ami a helyi fizetőeszköz jelentős értékvesztéséhez és 40 százalék körüli inflációhoz vezetett.

Az augusztus 4-én hivatalba lépett új iráni elnök a nukleáris válság megoldása érdekében a hatokkal (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) való tárgyalások újrakezdését helyezte kilátásba, miközben hangsúlyozta, hogy országa nem fog lemondani "vitathatatlan jogairól", különös tekintettel az urándúsításra. Az iráni viszonyok között mérsékelt politikusnak tartott Haszan Róháni ugyanakkor "még nagyobb átláthatóságot" ígért az iráni atomprogrammal kapcsolatban, bizonyítandó annak békés jellegét.

"Azt hiszem, a nyugati vezetők nem jól értették a (június 14-i) elnökválasztás üzenetét. Azt gondolják, hogy a kormány le fog mondani az irániak jogairól" a nukleáris kérdésekben - fogalmazott Zaríf.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése