2013. augusztus 23., péntek

Kuruc.info: A beteg wikipédiások már Chelsea nevű nőként tüntetik fel a buzi szivárogtatót

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
You Can Make a Difference

By planting ten trees and ensuring that all our clothing is produced responsibly we allow each and every customer to make a difference. Join us today!
From our sponsors
A beteg wikipédiások már Chelsea nevű nőként tüntetik fel a buzi szivárogtatót
Aug 23rd 2013, 17:31

Immár Chelsea E. Manning néven, "nőként" tartja számon a bizalmas amerikai diplomáciai iratok kiszivárogtatása miatt elítélt amerikai közlegényt a Wikipédia. A világ számos vezető sajtóorgánumával ellentétben a szócikk szerkesztői - meglepően rövid vita után - a névváltoztatásról döntöttek, és azóta ha valaki rákeres Bradley Manning nevére, akkor ide irányítja át a webes enciklopédia.

Zoom
Az online enciklopédia egyik szerkesztője, a "Morwen" néven regisztrált Abigail Brady rögtön azután megváltoztatta a Manningről szóló cikket, hogy a közlegény kijelentette az NBC televízió Today Show című műsorában, hogy már "nőnek tekinti magát", és "az igazi neve" Chelsea Manning. Brady gyors módosítását vita követte, de a szerkesztők végül megállapodtak, és elfogadták a változtatást.

A Wikipédia azonnali reakciója különösen annak fényében figyelemreméltó, hogy a média még egy nappal később sem tudott dűlőre jutni a kérdésben. Az amerikai Slate online lap újságírója, Amanda Marcotte arra szólította fel a sajtó munkatársait, hogy innentől fogva kezeljék "nőként" Manninget. Első reakcióikban egyebek mellett az AP és a Reuters hírügynökség, valamint a The New York Times is férfiként utalt Manningre. Az amerikai Politico című lap szerkesztői azt mondták, hogy egészen addig férfiként fogják kezelni a közlegényt, amíg meg nem kezdi a hormonterápiát.

A világsajtó több fóruma az egész délelőttöt a kérdés megvitatásával töltötte, miközben a Wikipédia, amint felmerült, gyorsan meg is oldotta az ügyet.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése