2013. augusztus 23., péntek

Kuruc.info: Ponta Tőkés kitüntetésének visszavonását javasolta - el sem kellett volna fogadni

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Ponta Tőkés kitüntetésének visszavonását javasolta - el sem kellett volna fogadni
Aug 23rd 2013, 11:57

Victor Ponta román miniszterelnök hivatalos átiratban javasolta az elnöki hivatalnak Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását, miután megítélése szerint már nem teljesülnek sem a jogi, sem az erkölcsi feltételei annak, hogy az európai parlamenti képviselő a Románia Csillaga érdemrend birtokosa legyen - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

A kormányfő szerint Tőkés a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen Románia "egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét megkérdőjelező kijelentéseket tett". Ezért Ponta levélben javasolta az államfőnek: indítson eljárást a kitüntetés visszavonása érdekében.

A főbb román közjogi méltóságok mindegyike bírálta Tőkés Lászlót, amiért azt javasolta, Magyarország vállaljon védhatalmi szerepet Erdély érdekében úgy, ahogy azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében. A kormányfő levelében arra hivatkozik, hogy Tőkés nyilatkozatát az egész román társadalom elítélte, beleértve Traian Basescu államfőt.

Ponta a B1 hírtelevíziónak adott interjújában csütörtök este megerősítette: kész ellenjegyezni egy esetleges elnöki rendeletet, amelyben visszavonják Tőkés László román állami kitüntetését. Kifejtette: létezik egy becsületbírósága azoknak, akik megkapták a Románia Csillaga érdemrendet, de szerinte az államfőnek kell összehívnia a testületet.

A román érdemrendek héttagú becsületbíróságai azok felett "ítélkeznek", akik "méltatlan cselekedeteikkel erkölcsi kárt okoznak a rend lovagjainak". A testület azok esetében illetékes, akiket nem ítélt el jogerősen valamilyen büntetőbíróság. A becsületbíróság javaslata alapján az államfő bocsáthat ki rendeletet az érdemrend visszavonásáról.

Tőkés László 2009-ben, a temesvári népfelkelés kitörésének huszadik évfordulóján kapta meg a legmagasabb román állami kitüntetés, a Románia Csillaga érdemrend Lovagi Fokozatát a romániai rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése