2013. augusztus 23., péntek

Kuruc.info: Hajdúsámson: állami közoktatás is lesz, nem csak a Hitgyüli agymosodája

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Hajdúsámson: állami közoktatás is lesz, nem csak a Hitgyüli agymosodája
Aug 23rd 2013, 11:32

Bár Hajdúsámson önkormányzata átadta a település egyetlen általános iskolájának fenntartási jogát a Hit Gyülekezetének, lesz állami közoktatás a városban, erre 475,4 millió forintot biztosít a kormány - közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ sajtófőnöke az MTI érdeklődésére.

Lövei Tünde emlékeztetett: Hajdúsámson önkormányzata 2012. május 30-i határozatával döntött arról, hogy átadja a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogát a Hit Gyülekezetének. A hajdúsámsoni köznevelési feladat ellátásával kapcsolatos végleges megállapodást 2013. május 30-án írta alá az önkormányzat, a Hit Gyülekezete és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Annak érdekében, hogy a gyermekek számára a világnézeti semlegesség a köznevelésben is biztosítható legyen, az állam 8 osztályos állami iskolát kíván továbbra is fenntartani a településen - tette hozzá a sajtófőnök. Tájékoztatása szerint a kormány a hajdúsámsoni állami köznevelés feltételeinek megteremtésére 475,4 millió forint átcsoportosításáról határozott.

Ebből a pénzből egy korábban is oktatási célokat szolgáló épület felújítása és bővítése folyik Hajdúsámsonban, így egy 12 tantermes, minden szabványnak és jogszabályi előírásnak maradéktalanul megfelelő állami iskola is rendelkezésre áll majd a településen. A bővítendő épületrészt felújították, a tanulók egy része szeptember 1-jén már ott kezdheti a tanévet 4 tanteremben, másik részük pedig egy szintén felújított, korábban is oktatási célt szolgáló, új bútorokkal berendezett iskolaépületben tanul majd addig, amíg épületbővítéssel a 8 új tanterem elkészül - ismertette a részleteket Lövei Tünde.

Megjegyezte: a szülők jelenlegi igénye szerint 89 tanuló kezdi meg a 2013/2014-es tanévet az állami fenntartású általános iskola 8 osztályában. A tanulók száma természetesen növelhető, amennyiben több gyermek kíván az állami iskolában tanulni. Hamza Gábor, a település független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a Hit Gyülekezete által működtetett iskolában 1190 gyerek folytatja, illetve kezdi meg a tanulmányait szeptember elején.

Az iskola 100 pedagógusából 15 ment át az állami iskolába. Az önkormányzat az állami oktatás támogatásáért a Jókai utcai és a sámsonkerti iskolaépületeket átadta állami használatba, ezek szeptembertől a debreceni Csapókerti Általános Iskola tagintézményeként működnek - tette hozzá a polgármester.

A hajdúsámsoni önkormányzata tavaly májusi döntése ellen, amellyel átadta a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fenntartói jogait a Hit Gyülekezetének, a szülők egy csoportja és több szervezet is tüntetett. A határozatot a hajdú-bihari kormányhivatal megtámadta a bíróságon, a Debreceni Törvényszék pedig a felperes kormányhivatalnak adott igazat.

A Kúria idén márciusban hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszék tavaly októberi ítéletét, amely megsemmisítette a hajdúsámsoni önkormányzatnak a helyi általános iskola fenntartói jogát átadó határozatát. A Hit Gyülekezete ismét beadta kérelmét az iskola átvételére a megyei kormányhivatalhoz, és az idei tanévtől működtetheti a volt önkormányzati iskolát.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése