2013. augusztus 30., péntek

Kuruc.info: Megfordult az évtizedes trend: a többség már hátrányosnak látja az EU-tagságot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Megfordult az évtizedes trend: a többség már hátrányosnak látja az EU-tagságot
Aug 30th 2013, 14:51

A nyilvános közvélemény-kutatási adatok szerint majdnem egy egész évtized szükségeltetett ahhoz, hogy a többségnek is leessen: az EU-s tagság bizony nem fenékig tejföl, mint ahogy azt annak idején a költségvetési forrásokból erősen megtámogatott csatlakozási kampány hurráoptimizmusa a fejekbe sulykolta. A tanulópénzt sajnos már kamatostól megfizettük, és ki tudja, mennyi hátralék lóg még a saját kárán is késve tanuló nemzet feje fölött. Évtizedes trend fordult meg az ország európai uniós tagságának megítélésével kapcsolatban: a Tárki felmérése szerint valamivel többen gondolják hátrányosnak a tagságot, mint ahányan jónak.


A társadalomkutató intézet nyári, országos reprezentatív felmérése szerint jelentős azok aránya is, akik szerint a kérdés nem dönthető el egyértelműen. A magyarok 39 százaléka szerint az ország EU-tagsága inkább rossz, 32 százalékuk szerint viszont inkább jó, míg 22 százalékuk véli úgy, hogy nem értékelhető egyértelműen az uniós tagság Magyarországra kifejtett hatása.

Közleményük szerint az ország 2004-es uniós csatlakozása óta egészen 2011-ig, az Eurobarometer ezzel kapcsolatos utolsó vizsgálatáig mindig azok voltak nagyobb arányban, akik szerint Magyarország számára az EU-csatlakozás egyértelműen pozitív (30-40 százalék) vagy se nem jó, se nem rossz, a tagságról csak tízből egy-két ember nyilatkozott negatívan.

Az elmúlt három évben azonban másfélszeresére nőtt a tagságot hátránynak tartók aránya. Jelentősen csökkent a tagságot vegyesen érékelők száma és kisebb mértékben ugyan, de mérséklődött az unióhoz pozitívan viszonyulóké.

A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az iskolázottsági szint, valamint a jövedelmek emelkedésével nő a tagságot pozitívumként értékelők száma: a legfeljebb érettségivel rendelkezők között tízből hárman, a diplomások körében viszont már tízből öten tartják jó dolognak azt.

A legrosszabb jövedelmi helyzetben lévők alig negyede áll pozitívan az uniós tagsághoz, az anyagi gondok nélkül élők körében az arány 61 százalék. Ugyancsak az átlagosnál több támogató van a foglalkoztatottak, a budapestiek, a dél-dunántúliak és az internetezők, valamint a politikailag aktívak körében.

Pártpreferenciák szerint csak az Együtt-PM szövetség tábora emelhető ki: az átlagoshoz képest csaknem kétszeres, 58 százalékos az EU-tagságot jónak tartók tábora a tollas hátúak körében.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése