2013. augusztus 30., péntek

Kuruc.info: Csaknem egymillió forintnak megfelelő összeg a havi bruttó átlagbér Belgiumban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Csaknem egymillió forintnak megfelelő összeg a havi bruttó átlagbér Belgiumban
Aug 30th 2013, 16:49

Csaknem egymillió, pontosabban nagyjából 960 ezer forintnak megfelelő összeg a havi bruttó átlagbér Belgiumban - derül ki a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteki számából.

A kormány statisztikai adatait ismertető írás tanúsága szerint 3192 euró a bruttó átlagbér Belgiumban és a brüsszeliek keresnek a legtöbbet, 3694 eurót, ami 18,1 százalékkal magasabb a flandriai és 23,6 százalékkal a vallóniai fizetéseknél. Az adatok azt mutatják, hogy ez az olló egyre nő, a fővárosban élők évről-évre többet keresnek, mint a vallonok és a flamandok.

Szektoronként ennél is jelentősebb eltérések tapasztalhatók: a legjobban a pénzügyi szektorban tevékenykedő cégek fizetik meg alkalmazottaikat, ahol 4003 euró, több mint 1 200 000 forint az átlagbér. Az átlagtól elmaradó összeget visznek haza viszont például a közlekedési vagy távközlési szektor dolgozói, akik 3129 eurót keresnek, a kis- és nagykereskedelemben alkalmazottak munkaszerződésében átlagosan 2966 euró szerepel, az építőiparban pedig 2884 eurót kap egy dolgozó. A legkevesebbet a vendéglátásban és a szállodaiparban dolgozók kapják, ebben a szektorban 2351 euró az átlagos bruttó fizetés.

Az iskolai végzettség szerint rangsorolt fizetések még ennél is nagyobb eltérést mutatnak. Belgiumban nagyon kifizetődő egyetemet végezni, a diplomával rendelkezők ugyanis az átlagbér több mint másfélszeresét kapják, 4944 eurót, átszámítva majdnem másfélmillió forint a bruttó fizetésük. A főiskolai végzettséggel rendelkezők viszont ennél sokkal kevesebbet 3469 eurót keresnek. Általános iskolai végzettséggel vagy képzetlenül 2517 eurót lehet keresni Belgiumban.

A számok a magánszektor 10 főnél többet foglalkoztató cégeire és csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra vonatkoznak, az adatokban nem szerepelnek sem a közszféra, sem a kisvállalkozások dolgozói, sem az egyéni vállalkozók.

A lap által megszólaltatott közgazdász a belga régiók és Brüsszel közötti eltéréseket azzal magyarázza, hogy a fővárosban jóval több az egyetemi végzettségű dolgozó, és földrajzilag azok a szektorok is Brüsszelben összpontosulnak, amelyek az átlagnál magasabb béreket fizetnek, ezek húzzák a fővárost az átlag fölé.

A kép árnyalásához ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy Belgiumban egész Európában a legmagasabb adókulcs sújtja a jövedelmeket. Az Európai Bizottság adatai szerint az alkalmazotti munkabéreket átlagosan 42,8 százalékos adó terheli.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése