2013. augusztus 30., péntek

Kuruc.info: Magas arzéntartalom miatt több Hajdú-Bihar megyei településen is ihatatlan a csapvíz

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Magas arzéntartalom miatt több Hajdú-Bihar megyei településen is ihatatlan a csapvíz
Aug 30th 2013, 08:11

Több Hajdú-Bihar megyei településen is ihatatlan a csapvíz, a megyei tisztifőorvos megtiltotta, hogy a helyiek a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre használják.

A Debrecen Televízió szerdán számolt be arról, hogy a megyei tisztifőorvos Mikepércsen megtiltotta, hogy a vezetékes vizet ivásra vagy főzésre használják, mivel a határértéknél magasabb az arzéntartalma. Azóta a Hajdú-Bihari Önkormányzatok Vízmű Zrt. ügyfélszolgálatán égnek a telefonvonalak, mindenki arra kíváncsi, hogy iható-e a csapvíz.

Az Európai Unió előírásai alapján csökkentették a megengedett arzéntartalom határértékeit, így míg korábban 50 mikrogramm/liter volt a határérték az arzéntartalomnál, most már csak tíz. Mikepércsen a csapvízben az arzéntartalom az utóbbi időben 7 és 13 mikrogramm között mozgott.

Már nem csupán Mikepércsen, hanem egy sor másik hajdú-bihari településen is megtiltotta a vezetékes víz ivását vagy főzésre történő felhasználását a megyei tisztifőorvos a magas bór- vagy arzéntartalom miatt, így Bagaméron, Álmosdon, Hortobágyon, Hosszúpályiban, Kokadon, Komádiban, Létavértesen, Magyarhomorogon, Nádudvaron, Nyirábrányban, Püspökladányban, Berekböszörményben, Hencidán, Körösszegapátiban, Újírázon, Vekerden és Nyírmártonfalván is - számol be a Dehir.hu. A tisztifőorvos azt is kiemeli, hogy a bór vagy az arzén forralással nem távolítható el a vízből.

Zacher Gábor toxikológus azt mondta, a hatóságnak a törvény betűje szerint kell eljárnia, de hozzátette, az arzén okozta problémák kialakulásának a 11-14-es mikrogramm-mértéknél rendkívül alacsony, mindössze hét a tízezerhez, ez pedig nem egy rossz statisztikai arány. Zacher az arzénes víz veszélyei közé sorolta azt is, hogy növeli például a hólyag- és tüdődaganat kialakulásának esélyét.

A szakember elmondta, a gyermekeknél, a krónikus betegeknél és a már diagnosztizált rákbetegeknél magasabb a kockázat, de persze ez nem azt jelenti, hogy ők nem ihatnak egy pohár vizet ezeken a településeken. Náluk azonban érdemes arra figyelni, hogy a folyadékbevitel egy jelentős hányada arzénmentes vízből történjen.

(HVG - Dehir)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése