2013. augusztus 30., péntek

Kuruc.info: A látszatra sem adnak: offshore céghez vándorolhatnak Karcag energetikai megtakarításai

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
A látszatra sem adnak: offshore céghez vándorolhatnak Karcag energetikai megtakarításai
Aug 30th 2013, 13:10

Döbbenetes, hogy miközben a kormány szájkaratés harcot folytat az offshore cégek - ahogyan nevezik -, offshore lovagok ellen, addig az „élharcos" Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szülővárosában és körzetében, Karcagon, nyugodt szívvel szavazza meg a fideszes többség (5 fideszes igen, 2 jobbikos nem) a város energetikai megtakarításából majdan származó hasznot olyan cég javára, amelynek végső tulajdonosa két Belize-ben bejegyzett (offshore) társaság.

A város – mivel a törvény már 2010 óta lehetőséget biztosít erre, azt gondolta ki, hogy földgáz szükségletét közvetlenül szerzi be kihagyván a felesleges láncszemeket és sarcokat, így kímélvén költséget. Ez idáig helyes. Azonban senki sem figyelt arra, hogy a majdan több más önkormányzat intézményeivel együtt lefolytatandó közbeszerzési eljárásban a beszerzési eljárással megbízott és lebonyolító cég egy olyan társaság, amely tulajdonosi szerkezetében nem is egy offshore cég van.

Amint a mellékelt ábra mutatja, a közbeszerzéssel és minden egyéb további feladattal megbízandó cég a Sourcing Hungary Kft. két tulajdonosán keresztül, teljes egészében két Belize-i cég befolyása alatt áll (INEX GLOBAL INC és SOURCING INTERNATIONAL INC).

Zoom

Különösen érdekes a helyzet annak a fényében, hogy a megkötendő szerződés alapján a Sourcing Hungary Kft. az elért energetikai megtakarítás 26%-ára tart igényt sikeres közreműködése után, ami óvatos becslések szerint is közel 100 millió forintos díjat jelenthet számára, függően az önkormányzati intézmények számától és fogyasztásától.

Erre példa a Nagykőrös által segített (gesztorált) 2013. évi önkormányzati csoportos földgázbeszerzés, ahol 343 millió forintos (19,1%) megtakarítást ért el a cég.

Azonban önmérsékletre is szükség van a tisztánlátáshoz.

A városi vezetők védekezése szerint nem feltételezhetjük, hogy a szerződő fél nem fog a városnak megtakarított pénzből járó (siker)díja után hazánkban adózni, és azt teljes egészében külföldre viszi. Ebben igazuk van. Azonban azt sem feltételezhetjük, hogy valakik csak azért tesznek gazdasági társaságaikba offshore cégeket, mert azokat véletlenül a Belize-i nyaralásuk során tombolán nyerték és valamit csak kell velük kezdeni. Ahogyan az lenni szokott nem ok nélkül kerülnek offshore cégek (pl. Belize-i vagy Turks és Caicos, vagy ciprusi) tagként bejegyzésre vállalkozásokban és nem véletlenül küzd ellenük egységesen Európa.

Érthetetlen, hogy miért nem keres az önkormányzat, vagy korábban miért nem keresett olyan áttekinthető, magyar hátterű céget, akinél biztosak lehetünk benne, hogy az önkormányzatnál megtakarított közpénzből, adó formájában - mivel máshol nem tud adózni, csak itthon - ismét közpénz válik, és nem magán vagy külföldi vagyonokat gyarapít. Így vándorolhatnak a közpénzmegtakarítások offshore érdekeltségekhez.

Úgy tűnik, míg a központi kormányzat az offshore cégek ellen hirdetett harcot, addig a végvárakon a kormánypárti önkormányzatok zöme ezek táplálására rendezkedik be.

(Karcagjobbik.tv nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése