2013. augusztus 30., péntek

Kuruc.info: Inkább a párnacihába került a pénz a megadóztatásra váró bankbetétek helyett

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Inkább a párnacihába került a pénz a megadóztatásra váró bankbetétek helyett
Aug 30th 2013, 17:22

Júliusban már biztos volt, hogy augusztustól a banki betétek után is fizetni kell az egészségügyi hozzájárulást. Ennek hatása látványosan megmutatkozott már az adatokban: soha ennyi pénzt nem vettünk ki a bankokból egy hónap alatt.

Zoom

A jegybank legfrissebb, pénteken közölt statisztikája szerint július végén a háztartások betétállománya 6218 milliárd forint volt, ami az előző hó végi állapothoz képest 179 milliárddal kevesebb. Ennél nagyobb összegű betétkivonás azonban még soha eddig - legalábbis 2008-ig visszamenőleg - nem történt. A változás mögött egyértelműen kormányzati intézkedés áll, hiszen júliusban már biztossá vált, hogy a banki betétekből nyert kamatjövedelmek is a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás hatálya alá fognak tartozni. Így a lakosság amíg még lehetősége volt rá, kivonta a megtakarításait a betétekből, és helyette adótól mentes megtakarítási formába helyezte - vagy az sem elképzelhetetlen, hogy egyesek inkább a párnaciha mellett döntöttek.

A kivonási dömping ugyanakkor nem látszik meg a devizabetétek esetében: itt ugyanis 13 milliárdos kivonás és 11 milliárdos árfolyamból eredő növekedés módosította az állományt, így július végén 925 milliárddal rendelkeztek a háztartások. Az árfolyamból eredő növekedés annak köszönhető, hogy a forint július folyamán 1,7 százalékkal gyengült: a hatodik hó végi záróértéke 295,1 forint volt, július végén pedig 300 forint.

Az árfolyam változása természetesen a hitelek esetében is megmutatkozott: a devizahitel-állomány 66 milliárd forinttal növekedett, ami egy 39 milliárdos törlesztés ellensúlyozott, így július végén a háztartások 3905 milliárdnyi devizahitel-állománnyal rendelkeztek szemben az előző havi 3877 milliárddal. A forinthitelek esetében csak minimális változások voltak: a 3189 milliárdnyi hó végi állomány mindössze 4 milliárddal magasabb az előző havinál.

(Mfor nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése