2013. október 20., vasárnap

Kuruc.info: Az arab országoknak minden vágyuk az, hogy a jenkibérenc Szaúd-Arábia ENSZ BT-tag legyen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek 
Got an anatomy exam soon?

Use the most efficient tool to learn anatomy and be prepared for your next exam like no one else. Make your anatomy learning experience an unforgettable one.
From our sponsors
Az arab országoknak minden vágyuk az, hogy a jenkibérenc Szaúd-Arábia ENSZ BT-tag legyen
Oct 20th 2013, 07:41

Az ENSZ-tag arab országok csoportja arra kérte szombaton Szaúd-Arábiát, hogy vizsgálja felül elutasító döntését, és fogadja el a biztonsági tanácsi tagságot.

Szaúd-Arábia arra hivatkozva utasította vissza pénteken a BT-tagságot, hogy a testület kettős mércét alkalmaz, és emiatt nem képes véget vetni a háborúknak és megoldani a konfliktusokat a világban. Rijád hozzátette: addig nem tudja elvállalni a BT-tagságot, amíg meg nem reformálják a testületet, de azt nem közölte, hogy miként képzeli el a reformot.

Az Arab Csoport közleményt adott ki szombaton, miszerint a szaúdiak "azon szerencsések közé tartoznak, akik képviselik az arab és a muzulmán világot ebben a fontos - különösen a Közel-Kelet számára jelentős - időszakban, és remélhetőleg megtartják a BT-tagságot". A csoport felszólította Rijádot, hogy "folytassa bátor fellépését ügyeik védelmében, különösen a Biztonsági Tanácsban".

Az Arab Csoportnak tagja minden ENSZ-tag arab ország, kivéve Szíriát, amelynek tagságát felfüggesztették akkor, amikor az Arab Ligában is.

Szaúd-Arábia sokszor volt elégedetlen a BT döntéseivel, de míg régen csak Oroszországra és Kínára haragudott, most az Egyesült Államokra, szövetségesére is, mert az "arab tavasz" felkeléssorozat kezdete óta olyan politikát folytat, amelyet a szaúdi uralkodók nagyon elleneztek.

Meg nem nevezett diplomaták közölték, hogy ennek ellenére az Egyesült Államok is azt szeretné, ha Szaúd-Arábia elvállalná a BT-tagságot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte, hogy Szaúd-Arábia még nem értesítette hivatalosan a világszervezetet a döntésről. A sajtónak nyilatkozva mindössze annyit mondott még, a tagállamoknak kell dönteniük arról, hogy Szaúd-Arábia helyét esetleg egy más ország töltse be a BT-ben.

Az ENSZ alapító tagjai közé tartozó Szaúd-Arábia az utóbbi három évben keményen dolgozott, hogy megszerezze a BT-tagságot. Egy névtelenül nyilatkozó szaúdi elemző szerint csakis a király vagy a trónörökös hozhatott ilyen váratlan döntést a tagság elutasításáról.

(MTI)

This entry passed through the Full-Text RSS service — if this is your content and you're reading it on someone else's site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers. Five Filters recommends:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése