2013. október 20., vasárnap

alfahir.hu - A domináns hírportál: Amerikát is lenyűgözik néptáncosaink

alfahir.hu - A domináns hírportál
 
Compare Hotels

Find great prices for amazing hotels wherever your next destination may be. It's simple to search 100+ sites at once!
From our sponsors
Amerikát is lenyűgözik néptáncosaink
Oct 20th 2013, 06:24, by Bencsik János

Lelkes ünnepléssel fogadta az amerikai közönség a Magyar Állami Népi Együttes fellépését a George Mason Egyetem Művészeti Központjában, a Virginia állambeli Fairfaxben szombat este.

Pál István "Szalonna", az együttes zenekarvezető prímása az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, hogy a szeptember közepén kezdődött, Magyar Rapszódia című észak-amerikai előadássorozat 17. fellépésének fogadtatása messze nem kivételes.

"Az lehet mondani, nem feltétlen ahhoz köthető az együttes sikere, hogy egyes városokban sok magyar ember él-e. Az amerikaiak, a mexikóiak, a kínaiak, az oroszok odajönnek hozzánk előadás után, és nagyon kedves szavakat mondanak. Megérinti őket, hogy elementáris erőt és energiát hoztunk. Érzik benne a hazait, azt, hogy mindenki jött valahonnan, és mindenki a saját gyökereit keresi" - mondta Szalonna. "És érzik azt is, hogy szívünket-lelkünket beleadjuk. Nem tudok olyan előadást mondani, amelyen a közönség érdeklődése alább hagyott volna" - tette hozzá.

Szalonna a turné sikerét a nyári washingtoni Smithsonian Folk Life Festivaléhoz hasonlította, amelynek díszvendége Magyarország volt. A muzsikus ezen a saját zenekarával lépett fel.

San Josétól Torontón át Floridáig összesen 74 előadást tart szeptember 13. és december 17. között a Magyar Állami Népi Együttes. A MÁNE tizenöt táncos párja hat zenésszel és egy énekes szólistával lép fel az észak-amerikai kontinensen 1000-3000 személyes színházakban. A Magyar Rapszódia kétszer 50 perces program, ihletője a magyar néphagyomány és Liszt muzsikája.

A Magyar Állami Népi Együttes legutóbb 2007-ben vendégszerepelt az Egyesült Államokban. Meghívójuk a Columbia Artists, amely egyebek között olyan élvonalbeli hivatásos népi együtteseket turnéztat, mint a Michael Flatley- vagy a Mojszejev-társulat. A MÉNE amerikai szerepelését támogatja a Magyar Kulturális Alap és a Külügyminisztérium is.

MTI - alfahir.hu

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése