2013. szeptember 27., péntek

Kuruc.info: Törökország egyelőre nem javítja meg viszonyát Izraellel - legalábbis a török külügyminiszter szerint

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Törökország egyelőre nem javítja meg viszonyát Izraellel - legalábbis a török külügyminiszter szerint
Sep 27th 2013, 06:35

Lassan három és fél esztendő telt el a Mavi Marmara török segélyszállító-hajón végrehajtott izraeli gyilkolászás óta, s az akkor megromlott török-izraeli kapcsolatok máig nem normalizálódtak. Ankara a bocsánatkérés és jóvátétel mellett a Gázai övezet blokádjának föloldását is követeli Izraeltől, amely utóbbira a zsidó állam semmiképpen nem hajlandó.


Ahmet Duvotoglu török külügyminiszter

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerdán az ENSZ-közgyűlés ülésének szünetében a sajtó munkatársainak kérdésére válaszolva kijelentette, hogy Ankara az elmúlt napokban (a saját miniszterelnöke, Recep Tayyip Erdogan által - H. J.) terjesztett hírek ellenére egyelőre nem normalizálja kapcsolatait Izraellel. Mint ismert, az izraeli hadsereg különleges tengeri kommandós egysége 2010 májusában a nemzetközi vizeken kalóztámadást hajtott végre a segélyszállítmányt vivő Mavi Marmara (Kék Márvány) nevű, a blokád alá vett Gázai övezet irányába tartó török hajó utasai ellen.

Az izraeli gyilkolászás folyamán kilenc török állampolgár életét vesztette, sokan megsebesültek, az utasok közül többeket kiraboltak. A török kormány a kalóztámadás után megszakította az Izraellel addig fönnállt igen szoros gazdasági és katonai együttműködést, s ezzel párhuzamosan az izraeli turisták is elmaradoztak Törökországból. Ankara három követelést támasztott a török-zsidó kapcsolatok normalizálásának előfeltételeként: Izrael mindenekelőtt kérjen bocsánatot a török államtól és a meggyilkoltak hozzátartozóitól, fizessen jóvátételt az áldozatok családtagjainak és oldja föl a Gázai övezet blokádját.


A Mavi Marmara áldozataira emlékeznek 2010-ben, Isztanbulban

Binjámin Netanjáhu miniszterelnök hosszú ellenszegülés után, nyögvenyelősen ugyan, de végül is a bocsánatkérést megejtette, ám a jóvátételről Izrael még mindig tárgyal a török féllel. Igaz, Izrael fizetési hajlandósága megvan. A harmadik, a komoly politikai horderővel is bíró török követelést, a Gázai övezet, pontosabban az ott élő több mint másfél millió palesztin blokádját azonban a zsidók egyelőre nem hajlandók föloldani. Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerdán New Yorkban elmondta, hogy a Gázai övezet blokádjának föloldását az Egyiptomban kialakult bizonytalan (magyarán: palesztinellenes - H. J.) helyzet is indokolja.

Ahmet Davutoglu mindenesetre szerdán New Yorkban azt mondta, hogy mindaddig nem térhet vissza a korábban igen jó török-izraeli kapcsolatrendszer, amíg a zsidó állam nem oldja föl a Gázai övezetre közel hét évvel ezelőtt elrendelt szárazföldi-, tengeri- és légi blokádot. Megjegyezzük, hogy török vezető politikusoknak az utóbbi hónapokban Izraelre tett megnyilatkozásait bizonyos fenntartással kell fogadni, miután mindkét ország, Izrael és Törökország, a Basár el-Ászád szíriai elnök megdöntésére irányuló nemzetközi kísérletek terén egy csónakban evez.

Hering József - Kuruc.info

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése