2013. szeptember 27., péntek

Kuruc.info: Összecsaptak a rendőrök és palesztin tüntetők Jeruzsálem óvárosában, Ciszjordániában és a Gázai-övezetben is

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Összecsaptak a rendőrök és palesztin tüntetők Jeruzsálem óvárosában, Ciszjordániában és a Gázai-övezetben is
Sep 27th 2013, 19:13

A második intifáda kitörésének tizenharmadik évfordulóján összecsaptak a rendőrök és palesztin tüntetők Jeruzsálem óvárosában, Ciszjordániában és a Gázai-övezetben is – közölte a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

Radikális palesztin fiatalok újabb intifáda, vagyis népfelkelés kirobbantására szólítottak fel és kövekkel dobálták az izraeli rendőröket a pénteki nagyima után. A rendfenntartók tömegoszlató fegyvereket vetettek be a zavargások helyszínein, valamint őrizetbe vettek tizenkét tiltakozót.

Összetűzések voltak Jeruzsálem óvárosában a Damaszkuszi kapunál és a város több más részén, valamint Ciszjordániában, Hebronban és Náblusztól északra egy katonai ellenőrző pontnál.

A Gázai övezetben több ezres tömeg demonstrált Izrael ellen, Simon Peresz államfő és Benjámin Netanjahu miniszterelnök képmásait égették, majd egy körülbelül háromszáz fős tüntető csoport elindult Izrael irányába, de a határnál az izraeli biztonsági erők visszaverték őket.

Jeruzsálemben azért is tiltakoztak a palesztinok, mert az utóbbi időben egyre több zsidó csoport látogat el az óvárosban az al-Aksza mecset előtti térre, ahol már többször zavargásokhoz vezetett zsidók provokatív megjelenése vagy imádkozása. Tizenhárom évvel ezelőtt éppen az robbantotta ki a második palesztin intifádát, hogy az akkor miniszterelnök-jelölt Ariel Saron ellátogatott a Templom-hegyre, és ott elmondott beszédével felbőszítette a palesztinokat.

Izrael 1967-ben foglalta el az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó Kelet-Jeruzsálemet, benne az óvárossal. Itt található az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere, az iszlám harmadik legszentebb helye, amely otthont ad az al-Aksza mecsetnek, valamint a Sziklatemplomnak is.

A zsidók számára is különös jelentőségű ez a néhány száz négyzetméteres terület, mert ezen a helyen állt a 70-ben lerombolt jeruzsálemi szentély, emiatt a helyet Templom-hegynek hívják, és szakrális jelentőséggel bír.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése