2013. szeptember 27., péntek

Kuruc.info: Bezárják a Pinochet-rezsim katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét Chilében

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get healthier and fit with celebrity yoga instructor, Sadie Nardini.

The course will teach you a 14 day routine so you can maintain a body more free of toxins and extra weight.
From our sponsors
Bezárják a Pinochet-rezsim katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét Chilében
Sep 27th 2013, 05:48

A jogegyenlőség nevében bezárják a Pinochet-diktatúra katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét Chilében - jelentette be csütörtökön Sebastian Pinera államfő.

A Cordillera börtön egy katonai támaszponton van, ott tölti büntetését az 1973 és 1990 közötti Pinochet-rezsim tíz egykori tisztségviselője, akit gyilkosságokért kínzásokért és más, emberiesség elleni bűntényekért ítéltek szabadságvesztésre. Sokkal jobb körülmények között vannak, mint a máshol fogva tartott elítéltek: kétszemélyes celláikban van fürdőszoba, meleg zuhany, természetes fény, emellett egy medence, továbbá teniszpályák és grillezők tartoznak a fegyintézethez. A tíz elítéltre 35 foglár jut, míg máshol egy börtönőr jut ötven fegyencre.

Sebastian Pinera bejelentette csütörtökön, hogy úgy döntött, tekintettel a jogegyenlőségre, bezárja a kilenc éve épült fegyintézetet. Az elítélteket egy másik helyre szállítják, ahol ugyancsak az emberi jogok megsértése miatt elítélt fegyenceket tartanak fogva.

A rendszer elítélt katonai vezetőinek kiváltságos helyzetét azóta érték bírálatok, hogy kilenc évvel ezelőtt megépült a Cordillera börtön. A bezárásról azután döntött a chilei kormány, hogy a gyilkosságokért és emberrablásokért több mint száz évre elítélt Manuel Contreras, Pinochet titkosszolgálatának volt főnöke interjút adott a börtönben a katonai puccs negyvenedik évfordulója alkalmából. Contreras gúnyolódott a foglárokkal, és azt állította, hogy a rendszerük alatt eltűnt több ezer ember baloldali fegyveres volt, aki tűzharcban halt meg.

A Pinera-kormány 2011-ben "elismerte", hogy a Pinochet-rendszernek a korábbiaknál becsültnél 9800-zal több halottja volt. Ezzel a megölt, megkínzott vagy politikai okokból börtönbe vetett áldozatok száma 40 018-ra emelkedett. A kormány becslése szerint 3095 embert öltek meg, és 1200-at "eltüntettek". Mintegy 700 katonai tisztségviselő ellen folyik eljárás, és hetvenet már elítéltek emberiesség elleni bűntények miatt Chilében.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése