2013. szeptember 8., vasárnap

Kuruc.info: Szili Katalin is érzi a választások szelét: munka nélkül járó alapjövedelem bevezetését szeretné

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
How to Get into Medical School

A tested blueprint to approach the daunting admissions process with both confidence and success! Enroll in this online course for just $29.
From our sponsors
Szili Katalin is érzi a választások szelét: munka nélkül járó alapjövedelem bevezetését szeretné
Sep 8th 2013, 11:25

Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi Szili Katalin független országgyűlési képviselő, hogy a kormány vizsgálja meg, milyen következményekkel járna egy feltétel nélküli, születéstől halálig járó alapjövedelem bevezetése.

A volt házelnök, jelenleg a Szociális Unió elnöke a parlament honlapján elérhető előterjesztésében az alaptörvényre és az ország nemzetközi vállalásaira hivatkozva érvel javaslata mellett. Hangsúlyozza: az alkotmány egyebek mellett rögzíti, az állam arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson.

Szili Katalin szerint ennek eszköze lehetne a feltétel nélküli alapjövedelem, a kabinetnek ezért a jövő év elejéig meg kellene vizsgálnia a bevezetés költségvetési, társadalmi, gazdasági és szociális hatásait.


Szili mindenkivel jóban van

A politikus kiemeli, a feltétel nélküli alapjövedelem koncepciója az "emberi méltóság garantálását", a "létbizonytalanság felszámolását" határozta meg célként. Ez a jövedelem minden állampolgárnak azonos összegben járna születésétől haláláig, mértéke pedig az állam mindenkori teljesítőképességétől függne és a "szerény életvitel" költségeit fedezné - fejti ki.

A Szociális Unió elnöke úgy véli, hogy az új típusú - munka és bármiféle teljesítmény nélkül járó - jövedelem kiváltaná a szociális segélyek, ellátások jelentős részét is, és alkalmas eszköz lenne a "megélhetési bűnözés" visszaszorítására (tudjuk, kiknek a szavazataira ácsingózol ezzel az eszement ötlettel, Kati - a szerk.). Szili Katalin szerint az "újfajta jövedelem" a fogyasztásra, azon keresztül pedig az egész gazdaságra élénkítően hathatna, emellett a "biztonságérzet fokozásával" a gyermekvállalási kedvet is növelhetné.

A volt házelnök a lehetséges kritikákról szólva megjegyzi: a feltétel nélküli jövedelem nem fedezné a korszerű fogyasztói igényeket, így "vélhetően" nem csökkentené a munkavállalási hajlandóságot.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése