2013. szeptember 8., vasárnap

Kuruc.info: Amire nem figyelmeztet a betegtájékoztató: alábecsült, alattomos veszély a gyógyszerfüggőség

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
300+% Conversion Increase

Learn how startups and leading businesses alike are getting huge results using web personalization and behavioral targeting the easy way in this ebook. Get it now!
From our sponsors
Amire nem figyelmeztet a betegtájékoztató: alábecsült, alattomos veszély a gyógyszerfüggőség
Sep 8th 2013, 08:33

Alábecsült, alattomos veszély a gyógyszerfüggőség. Az orvosságok ugyan csökkentik a fájdalmakat, gyógyítják a betegségeket, de megtörténhet, hogy amikor már nincs rájuk szükség, a páciens akkor is nagyon nehezen hagyja el őket, illetve továbbra is beveszi az adagokat.

Egy volt pánikbeteg, akit tíz évig kínzott a kór, a Napközben csütörtöki adásában elmondta, gyógyszeres kezelésre volt szüksége, a felírt készítményt naponta kellett alkalmazni, és amikor jobban érezte magát, akkor sem merte abbahagyni a szedését. Attól félt, hogy visszajönnek a tünetei. Több év után mégis úgy gondolta, valahogy véget kell vetni a gyógyszerfogyasztásnak, és fokozatosan csökkentette az adagját. Végül úgy szokott le, hogy egy nap elfelejtette bevenni a szert, a tünetei mégsem tértek vissza, ezért belátta, hogy már nem kell neki a hosszú ideig szedett orvosság.

Egy másik volt gyógyszerfüggő azt mondta, fiatalabb korábban napi akár 16 órákat is dolgozott, aminek az lett a következménye, hogy alvászavarai lettek, keveset pihent, fáradékony lett, ingerültté vált, nem csak otthon, hanem a munkahelyén is. Úgy érezte, segítségre van szüksége, ezért privátban elment orvoshoz, aki azt javasolta, szedjen altatót és nyugtatót. Megfogadta a tanácsot, de valódi javulás nem történt. Emelték az adagját, a gyógyulás azonban így sem jött el, egy idő után pedig egy orvos barátja megállapította róla, hogy függővé vált és a mája is nagyon rossz állapotban van – akkoriban már levélnyi gyógyszert, tíz-tizenkét szemet szedett naponta.

Szakember ismerőse átállította napi egy szemre, amitől az első napokban elvonási tünetek jelentkeztek nála, zsibbadt, remegett. Felhívta orvosismerősét, aki elmondta neki, hogy ez szokványos kezdeti reakció, egyúttal azt is tudatta vele, hogy még évekig tarthat, amíg teljesen megszabadul függőségétől. A beteg férfi végül úgy döntött – az orvos tudta nélkül –, hogy természetgyógyászhoz fordul, méregtelenítésre és stresszoldó kezelésekre járt. Ezek kezdete után három-négy héttel teljesen gyógyszermentessé vált. Úgy véli a tanulság az, hogy miközben a páciens megbízik orvosában, észrevétlenül gyógyszerfüggővé válhat.

Petke Zsolt pszichiáter, addiktológus a Kossuth Rádió műsorában azt mondta, elsősorban nőkre jellemző a gyógyszerfüggőség, az esetek nagy részében szorongáscsökkentőkről és altatókról van szó. Ez nem véletlen folyamat, ugyanis, akik függőségre hajlamosak, azok átlagon felüli mértékben szoronganak, befelé forduló személyiségek. Ez tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint az alkohol- vagy a kábítószer-függőség, nem véletlen, hogy kit talál meg a szorongáscsökkentő gyógyszer. Az esetek nagyon kis töredéke magyarázható orvosi tévedéssel, hanyagsággal. Ezek a betegek azonban nagyon gyorsan megszabadulnak a valójában indokolatlan gyógyszertől, mert maguktól rájönnek, hogy „ennek fele sem tréfa" – fogalmazott az orvos.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése