2013. szeptember 24., kedd

Kuruc.info: "Nekem is meleggé kell válnom?" - A szerb kormányfő kihagyja a buzifelvonulást

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
"Nekem is meleggé kell válnom?" - A szerb kormányfő kihagyja a buzifelvonulást
Sep 24th 2013, 15:32

Szerbiában egyre erősebb társadalmi vita bontakozik ki arról, hogy szeptember 28-án megtartsák-e a "büszkeség napi felvonulást" Belgrádban.

A rendezvény kérdéskörében megszólalt Ivica Dacic miniszterelnök is, aki azt mondta, hogy nem vesz részt a megmozduláson, amelyet egyelőre nem nyilvánítottak biztonságosnak a hatóságok. Hét szervezet már ellentüntetést jelentett be arra a napra, és a szerbiai labdarúgó szuperliga szombatra tervezett fordulóját is vasárnapra halasztották.

A labdarúgó szuperligások egyesülete azzal indokolta a labdarúgó-mérkőzések elnapolását, hogy a felvonuláson "jelentős biztonsági lépésekre, valamint nagyszámú rendőrre és a különleges alakulat jelenlétére van szükség".

A buzifelvonulás szervezői kedden arról tájékoztatták a közvéleményt, hogy ugyan hivatalos értesítést még nem kaptak, de nem hivatalosan úgy tudják, hogy a rendezvényt biztonságosnak nyilvánították. A szervezők emlékeztettek arra, hogy a felvonulást 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben is biztonsági okokra hivatkozva tiltották be.

Ivica Dacic miniszterelnök kijelentette, hogy nem vesz részt a felvonuláson, majd hozzátette: "Nekem is meleggé kell válnom ahhoz, hogy az európai szellemiségről tegyek tanúbizonyságot?" A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az alkotmány szerint mindenkinek joga van a különbözőség megmutatására, de ez alapján neki is joga van távol maradni a felvonulástól.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy végül engedélyezik-e a felvonulást, a biztonsági kockázatok elemzése még folyik, Dacic azonban elmondta, hogy a megmozdulás ténye pozitív lenne Szerbia európai uniós csatlakozása szempontjából. A lehetőségeket mérlegelve a politikus kiemelte viszont, hogy jobb, ha nem rendezik meg a "büszkeség napi sétát", mint ha megrendezik, de erőszakba fullad.

A Szerbiai Szocialista Párt - amelynek elnöke Ivica Dacic - ifjúsági bizottsága támogatásáról biztosította a rendezvényt. A párthoz tartozó, európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter, Branko Ruzic is megerősítette, részt vesz a "sétán" Tanja Misceviccsel, Szerbia uniós tárgyalócsoportjának vezetőjével együtt.

A szombatra tervezett Pride-dal egy időben hét másik megmozdulást is bejelentettek. Az ezeket szervezők sajtótájékoztatójukon azt kérték a hivatalos szervektől, hogy az általuk szégyenfelvonulásnak nevezett rendezvényt tiltsák be. Elmondták, hogy a hét másik megmozdulást békésen és méltóságteljesen szeretnék megszervezni, hogy kifejezzék a családi értékek iránti elkötelezettségüket.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése