2013. szeptember 24., kedd

Kuruc.info: 90 másodperces lett a Himnusz szimfonikus változata

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
What drives your body?

Explore your exercise, sleep and food data to discover your body on projectaddapp
From our sponsors
90 másodperces lett a Himnusz szimfonikus változata
Sep 24th 2013, 08:14

A Magyar Olimpiai Bizottság hétfő délelőtti ünnepségén felcsendült a magyar himnusz legújabb, hivatalos, 90 másodperces, szimfonikus változata, amely kifejezetten a világversenyek eredményhirdetési ceremóniájához készült. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató elmondta: az új verziót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is ösztönözte, mert a magyar himnusz eddigi verziója 2 perc 29 másodperc hosszú volt, szemben a többi ország nagyjából 90 másodpercesével.

Somogyváry Ákos karnagy-művészeti vezető, az Erkel Ferenc Társaság elnöke beszámolt arról, hogy az új változatot a MOB felkérésére, Erkel Ferenc eredeti partitúráját alapul véve készítették el a MÁV Szimfonikus Zenekarral.

Ez a változat jól képviseli a mű verbunkos karakterét, frissességét és lendületét, méltó kísérőjük lesz a magyar sportolóknak, továbbá lelkesítő és az összetartozás egységét is kifejező éneke a sportszerető szurkolóknak itthon és szerte a világban – jelentette ki.

Az új himnusz különlegessége továbbá a zeneszerző által ugyan eredetileg jelzett, de hangzó anyagban még sosem hallott harangszó, ami a karmester szerint egyértelműen utalás arra, amit a magyarság adott Európának az oszmán birodalom felett aratott nándorfehérvári győzelem emlékére.

Az Erkel Társaság elnöke elmondta, az új változatnál az autentikusságra törekedtek, hogy a "legeredetibb magyar himnuszt hozzák létre". Az új himnuszban hangnemváltás is történt, B-dúr hangnemben vették fel a könnyebb énekelhetőség kedvéért. (Ide kattintva hallgatható meg.) Somogyvári Ákost egyébként rokoni kapcsolatok is kötik Erkel Ferenchez, ugyanis a szépapja volt.

A magyar Himnuszt már a londoni olimpián is lerövidítették, első aranyérmesünknek, Szilágyi Áronnak egy olyan változatát játszották le, amibe még a sportoló is belezavarodott. Az olimpián részt vevő több mint kétszáz nemzet himnuszát a Londoni Filharmonikus Zenekar vette fel, így kevés ideje maradt minden egyes darabra. A magyar Himnusz egy sorát mintegy egy szexttel feljebb játszották a zenészek, az azonban nem derült ki, hogy miért. Az enyhén szólva is furcsa himnusz után a MOB tiltakozására és közbenjárására Gyurta Dánielnek már jó himnuszt játszottak.

(Index)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése