2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Változnak a szabályok: a lovakat is levizsgáztatják

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Változnak a szabályok: a lovakat is levizsgáztatják
Aug 24th 2013, 15:09

A módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia, illetve a fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza.

A tájékoztatás szerint a lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételeit 2008 óta a turizmusért felelős miniszter rendelete szabályozza, az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján az előírások egy része módosul. A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba.

A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat, közöttük a lovagoltatást, a lovas oktatást, a lovas terápiát, a terep- vagy túralovaglást, a fogathajtást, a fogathajtás-oktatást, a fogatoztatást, a lovas bemutatót, és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is - írta az NGM.

Közölték: a rendelet módosításába beépült a lovas szakemberek álláspontja, amely szerint a lovas szolgáltatás minőségét alapvetően befolyásolja a vendégek által igénybevett lovak képzettsége, kondíciója, kezelhetősége, kapcsolatteremtési készsége, szolgáltatásra való alkalmassága. A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovas turizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd.

A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott, lovakra vonatkozó minősítési rendszer kötelező lesz, a már működő lovas szolgáltató létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30. - közölte az NGM.

A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a két szolgáltatást - a lovasterápiát és a fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatást - fontos megkülönböztetni. A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítására, készségei fejlesztésére, egészségi és pszichés állapotának javítására irányul. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenységként végezhető lovas oktatást, lovagoltatást, fogatoztatást, fogathajtás oktatását, lovas parasportot, valamint lovas speciális sportot jelenti - ismerteti a közlemény.

A lovagolni szándékozó vendégek szolgáltató által nem ismert lovaglási tapasztalatából, és a szolgáltatásba vont lóval való együttműködési készségéből adódó lehetséges balesetek megelőzése érdekében új képesítési követelményeket határoztak meg.

A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget.

A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget.

A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése