2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: A cigánybűnözés ellen tüntettek több cseh nagyvárosban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
A cigánybűnözés ellen tüntettek több cseh nagyvárosban
Aug 24th 2013, 20:17

"A cseh rendőrség romaellenes tüntetőkkel csapott össze szombaton Ostravában, és több mint hatvanat őrizetbe vett" - közölte a helyi hatóságok egy szóvivője.

Az észak-morvaországi iparvárosban beszámolók szerint több mint ezren voltak az MTI szerint "szélsőséges" felvonuláson, amelyet a Cseh Oroszlánok elnevezésű csoport hirdetett meg, "Fékezzük meg a rasszista támadásokat" címmel. A résztvevők petíciót írtak alá a tisztességes cseh polgárok jogainak védelmében.

A rendőrség leállította a menetet, miután a tüntetők elhagyták a számukra engedélyezett útvonalat, és "provokálták" a felvonulást ablakaikból figyelő cigányokat (akik bizonyára "beszólogattak" nekik). A rohamrendőrök megpróbáltak tárgyalni a tüntetőkkel, többen azonban - a beszámoló szerint - kövekkel és üvegpalackokkal támadtak rájuk, kukákat borogattak és rongálásba kezdtek. A rendőrök válaszul könnygázt vetettek be.

Több más nagyvárosban, köztük Brünnben (Brno), Plzenben, Decínben és Ceské Budejovicében is tüntettek szombaton cigánybűnözés-ellenes csoportok és az ellenük felvonulók. Az észak-csehországi Duchovban a tüntetők a "fekete rasszizmus, a rendőri erőszak és a társadalmi igazságtalanság" elleni jelszavakat skandáltak.

Csehországban nem hivatalos becslések szerint 250-300 ezer cigány él, többnyire rendkívül rossz anyagi körülmények között. Több észak-csehországi városban - ahol a cigány lakosság létszáma néhány éve állítólag ingatlanspekulációk miatt jelentősen megnőtt - majdnem százszázalékos a munkanélküliségük, és a családok egyetlen hivatalos jövedelmét a szociális támogatások jelentik. A nem hivatalosat pedig a bűncselekményekből származó "jövedelmek" - ez ellen tüntettek a csehek...

(MTI korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése