2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Erre kellett az Aszadékra kenhető vegyi fegyveres támadás: Nagy-Izrael ENSZ-felhatalmazás nélkül is megtámadná Szíriát

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Erre kellett az Aszadékra kenhető vegyi fegyveres támadás: Nagy-Izrael ENSZ-felhatalmazás nélkül is megtámadná Szíriát
Aug 24th 2013, 13:34

Az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy szükség esetén akár az ENSZ felhatalmazása nélkül, a NATO támogatásával "adhatna választ a vegyi fegyverek szíriai bevetésére", mégpedig a Koszovóban 1999-ben végrehajtott légicsapások mintájára – írta a The New York Times.

A lap emlékeztet, hogy tizennégy évvel ezelőtt nem volt lehetőség megszerezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását, mivel Oroszország vétójogával élve védelmezte az akkori szerb rendszert. Ezért Washington akkor a NATO támogatásával kezdte meg a légicsapásokat, amelyek hetvennyolc napig tartottak. Legfőbb érve az volt, hogy véget kellett vetni egy humanitárius katasztrófának.

Moszkva nyilvánvalóan most is vétót emelne egy Szíria elleni katonai fellépés ellen – állapítja meg az újság, amely szerint Obama elnök ezúttal is csak a NATO-ra támaszkodva szánhatná el magát bármilyen katonai lépésre Szíriában. Ehhez azonban széles körű nemzetközi koalícióra és megfelelő jogi indoklásra lenne szükség.

A The New York Times egy magas rangú kormányzati tisztségviselőre hivatkozva tudni véli, hogy a Fehér Házban még csak fontolgatják a koszovói "precedens" esetleges mostani megismétlését.

Mérlegelik azt is, hogy milyen destabilizáló hatása lenne egy esetleges amerikai katonai válaszlépésnek a Szíriával szomszédos országokra, így Libanonra, illetve mennyire súlyosbítaná a helyzetet a várható menekültáradat Jordániában, Törökországban és Egyiptomban. Az Obama-kormány ugyanakkor meg akarja várni, hogy milyen bizonyítékokkal szolgálnak a vegyi fegyver használatával kapcsolatban majd a helyszínen vizsgálódó ENSZ-ellenőrök.

"Túlzás lenne azt állítani, hogy egy (katonai) akcióhoz keresünk jogi indokot, hiszen az elnök még semmiféle döntést nem hozott" – hazudta a lapnak a meg nem nevezett tisztségviselő.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése