2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Folytatódik a ballib marakodás: drogoséknak nem tetszik Mesterházy javaslata

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Folytatódik a ballib marakodás: drogoséknak nem tetszik Mesterházy javaslata
Aug 24th 2013, 14:17

Az Együtt-PM szerint kivitelezhetetlen Mesterházy Attila MSZP-elnök országos előválasztásra vonatkozó javaslata, de a Bajnai Gordon vezette választási szövetség kötelezőnek tartja az egyéni választókerületek felosztását a szocialistákkal.

Erről Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke beszélt szombaton, Budapesten egy más témában tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, örül, hogy Mesterházy Attila elfogadta Bajnai Gordon azon javaslatát, amely szerint a választópolgárok bevonásával dőljön el a közös miniszterelnök-jelölt személye.

A politikus szimpatikus, de kivitelezhetetlen kezdeményezésnek nevezte az MSZP vezetőjének azon javaslatát, hogy a választókerületekben valódi előválasztást tartsanak, mivel szerinte az túl drága és időigényes lenne, ráadásul azalatt csorbulna mindkét ellenzéki erő megítélése.

Juhász Péter szerint ezért a Bajnai Gordon által javasolt, közvélemény-kutatásos választás a jobb megoldás, mert ez kisebb költséggel jár, gyorsabban lebonyolítható és nem amortizálja túlságosan a jelöltek hitelességét - fejtette ki a szövetség társelnöke. Azt is megjegyezte: az egyéni választókerületek szintjén olyan közel voltak a megállapodáshoz a szocialistákkal, hogy ebben a kérdésben kötelezőnek tartja a megegyezést.

Az Együtt-PM szövetség szombati közleményében cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint pénteki javaslatuk csupán blöff, a valódi szándék a tárgyalások felrúgása volt. A választási szövetség szerint céljuk a tárgyalások egyéni választókerületi szakaszának a miniszterelnök-jelölti kérdéstől való tehermentesítése volt, ezáltal az egyeztetések felgyorsítása és hatékonyabbá tétele.

Mint írják, megoldási javaslatuk lényege az egyharmad az Együtt-PM szövetségnek, kétharmad az MSZP-nek mind egyéniben, mind a közös listán, a miniszterelnök-jelöltről pedig döntsenek a választók. Álláspontjuk szerint a miniszterelnök-jelölti kérdés szinte "túszul ejtett" minden más részkérdést, azokat is, amelyekben már meg lehetett volna állapodni.

A közlemény emlékeztet rá, hogy a választási szövetség már a kezdetektől a szakaszos tárgyalások mellett érvelt, vagyis előbb az elvekben és a programban kell megállapodni, azután össze kell hangolni az egyéni választókerületekben való indulást, végül pedig rá kell térni a miniszterelnök-jelölti kérdésre és a közös lista ügyére.

Az Együtt-PM szövetség szerint azonban az MSZP vezetése egyelőre csak a miniszterelnök-jelölti kérdéssel együtt, "csomagban" hajlandó reális választókerületi megállapodást felvázolni, így hiába értek el jelentős előrelépést a tárgyalásokon, a személyi kérdés miatt ismét holtpontra jutottak. A választási szövetség ezért dolgozta ki a gyorsító és problémamegoldó javaslatcsomagját.

Az Együtt-PM szövetség azért javasolta a nagymintás, reprezentatív közvélemény-kutatást, mert ez a leggyorsabb, legolcsóbb és az ellenzéki összefogásnak a lehető legkevesebb kárt okozó megoldás - áll az Együtt-PM szövetség közleményében.

Mesterházy Attila pénteken jelentette be, hogy az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is így döntsenek.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése