2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Még idén újraindulhat a termelés az Ózd melletti szénbányában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want new traffic sources?

Download a copy of our complimentary eBook today, and read about sources that most marketers are not aware of.
From our sponsors
Még idén újraindulhat a termelés az Ózd melletti szénbányában
Aug 24th 2013, 08:01

Lassan két esztendeje, hogy megkezdték a kutató-feltáró munkát a farkaslyuki szénbányában. A hosszú engedélyeztetési folyamat és az előkészítés után a föld alatt dolgozó munkások eljutottak a szénfalig, és a remények szerint még idén jó néhány csille szén a felszínre kerülhet.

Egy bánya újranyitása hosszadalmas feladat – az Ózd melletti Farkaslyukon lépésről lépésre, de egyre nagyobb lendülettel haladnak a cél felé. Lassan két esztendeje, hogy megkezdték a kutató-feltáró munkát. A gyürki tárnánál már biztosították a levegőztetést, eltüntették a talajvizet, gyalogosan most már könnyedén megközelíthető az 1650 méternél található szénfal.

Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója elmondta, jelenleg két fontos munkafázis zajlik. Az egyik a gyürki vonalon a vasútfektetés, illetve 1655 méternél az 1-es nyitópontnál a kutatóvágat előkészítése. A munkát egyelőre huszonhárom fő végzi, de a következő egy hónapban harminc további munkatárs felvételét készítik elő, év végéig pedig szeretnék elérni, hogy az állomány száz-százhúsz fős legyen.

Minden további munkálatot meghatároz az, hogy a bányának nagyon precízen megépített fővonali vasútja legyen. Ha ez elkészül – a terveknek szerint szeptember elejére – onnantól kezdve nincs akadálya a kutatóvágatok indításának, akár több ponton is – tette hozzá Molnár György. Barabás Lajos főaknász a Kossuth Rádió műsorának azt mondta, a munka nem volt könnyű, hiszen az aljzatot például harminc centiméternyi iszapréteg borította. A szénfalat azonban „gyönyörűen lehet művelni", nagyon jó a minősége, valamint a vastagsága, és a tervek szerint a most következő fűtési szezon idejére már megindulhat a kitermelés.

Riz Gábor, Ózd fideszes országgyűlési képviselője bízik abban, hogy az újranyitás folyamata most már felgyorsulhat, hiszen az észak-borsodi régióban minden egyes munkahelynek nagy jelentősége van. A politikus szerint a magyar államnak elemi érdeke, hogy gondoskodjon az energiabiztonságról, egyúttal hangsúlyozta, a nemrég elkészült energiastratégiában a szén stratégiai tartalékként szerepel.

Ahhoz azonban, hogy krízishelyzetben ezt az energiahordozót gyorsan ki lehessen termelni, a magyarországi bányák egy részét helyzetbe kell hozni. „Ennek az átgondolása egy cselekvési terv keretén belül történik meg. Ennek a folyamata zajlik most, és ennek kell majd a kormány elé kerülnie egy olyan döntés erejéig, amikor a kormány kijelöli azokat a közvetlen célokat, illetve határidőket, amelynek során ezt a stratégiai biztonságot meg kell teremteni a hazai energetikában" – mondta Riz.

(Kossuth Rádió nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése